Дослідження встановило можливість тектонічних процесів на Венері / фото ua.depositphotos.com

Вчені розгледіли на фотографіях поверхні Венери сліди незвичайних деформацій її кори, які вказують на можливе існування тектонічних процесів в її надрах.

Про це пише науковий журнал Proceedings of the National Academy of Sciences.

«Ми виявили на Венері раніше невідомий тип тектонічних деформацій, які були породжені якимись процесами в мантії планети – подібно до того, як це відбувається на Землі. ​До цього ми не знаходили слідів існування потоків матерії всередині мантії Венери», – розповів доцент Університету Північної Кароліни Пол Бірн.

Дослідження Венери: подробиці

Прийти до висновку, що на Венері можуть існувати тектонічні процеси, вченим допомогли знімки, які були отримані за допомогою радарів американського зонда «Магеллан». Він вивчав планету між травнем 1989 року та жовтнем 1994 року.

Читайте такожВчені з'ясували, чому потьмяніла зірка БетельгейзеНа знімках виявили незвичайні структури, які нагадують нагромадження уламків льоду, періодично виникають на поверхні земних озер або морів в результаті стиснення їх льодового покриву.

Таке відкриття сильно здивувало вчених, адже воно може вказувати, що імовірно нерухома кора Венери в недавньому минулому стискалася або розтягувалася.

Планетологи сподіваються, що зонди, які будуть в найближчі роки відправлені до Венери, дадуть відповіді на виниклі питання.