Коли відзначають Трійцю

Трійця відзначається на 50-й день після Великодня. Тому має ще іншу назву - П'ятидесятниця. В 2018 році випадає на 27 травня. А 28 травня, в понеділок, всі українці отримають додатковий вихідний, адже це другий день Трійці

Історія виникнення Трійці

У Святу Трійцю православна церква згадує сходження Святого Духа на апостолів, а також символізує відкриття Богом своєї триєдиної сутності: Бог-Отець, Бог-Син і Бог-Святий Дух. Ці три сутності в єдності творять світ і освячують його. Також П'ятидесятниця вважається днем народження християнської церкви.

Читайте такожТрійця-2018: історія, традиції і заборони свята

Як прикрасити будинок на Трійцю

З давніх-давен слов’янські народи на Трійцю прикрашали оселі та храми гіллям, травами та квітами. Вважалось, що зелень – символ життя.

Найчастіше для прикраси будинків використовували берези. Їх вважали символом процвітання, багатства і продовження життя. 

Велику увагу приділяли вхідним дверям – їх щільно закривали липовими гілками, щоб погані духи не могли проникнути.

Що потрібно на Трійцю нести до церкви

В Святу Трійцю до церкви несуть гілки берези, клена або дуба, а також польові квіти. Таким чином, люди висловлюють подяку Богу за те, що він відродив їх через хрещення у нове життя.

На Трійцю також збирали польові трави, адже вірили що саме в цей день вони мають цілющу силу. Освячену зелень засушували і зберігали весь рік. Вона слугувала як оберіг від пожеж, недугів та злиднів. 

Що не можна робити на Трійцю

Не прийнято у Святу Трійцюсвяткувати весілля, інакше сім'ю чекає біда. Також на Трійцю не прийнято купатися у водоймах, бо можуть втопити русалки. І звісно, як і у всі свята потрібно обходитись без сварок та злості.

Народні прикмети

За народними повір’ями, якщо на Трійцю йде дощ – буде тепле і грибне літо, а також рясний урожай.

Хорошим знаком на Трійцю буде сватання, подружжя буде жити довго, щасливо, в любові та злагоді.