REUTERS

Українська льотчиця Надія Савченко, яка незаконно утримується у московському СІЗО й проводить акцію голодування, заявила, що розцінюватиме примусове годування як тортури.

Про цей йдеться у заяві Савченко, оприлюдненій її адвокатом Марком Фейгіним, передає Радіо Свобода.

Читайте такожСавченко розповіла, як її захопили у полон бойовики та продали до Росії

Відео дня

Вона нагадала, що голодуватиме до «дня повернення в Україну або до останнього дня життя в Росії».

Савченко зазначила, що дозволила медикам слідчого ізолятора, в якому перебуває, у разі погіршення стану здоров’я ставити їй крапельниці з глюкозою або давати їй воду з цукром.

«Але забороняю застосувати до себе примусове годування через ніс чи через рот. Буду розцінювати це як тортури і чинити спротив», – наголосила вона.

Також Савченко заявила, що за міжнародним законодавством проти неї як військовополоненої не можна проводити будь-які слідчі дії.

«22 грудня 2014 року у суді були надані Слідчому комітету РФ докази моєї невинуватості і непричетності до інкримінованого мені злочину, а також заявлений мій статус військовополоненого. За Женевською конвенцією, яку Росія підписувала, забороняється провадити проти мене будь-яку кримінальну справу та проводити слідчі дії», – зазначила Савченко.

Як повідомляв УНІАН, Савченко була викрадена бойовиками на Донбасі, а потім її перевезли в Росію, де звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів.

Читайте такожСавченко - Путіну: Україна ніколи не була меншовартiснiшою від РФ, не треба нас принижувати

27 жовтня Басманний суд Москви за клопотанням слідства продовжив термін утримання Савченко під вартою до 13 лютого 2015 року. 22 грудня Московський міський суд відхилив апеляційну скаргу захисту Савченко і залишив її під вартою.

Крім того, 15 грудня Савченко оголосила голодування у зв’язку з недопуском до неї лікаря. Вона утримується в московському СІЗО.

26 жовтня на позачергових парламентських виборах Савченко було обрано народним депутатом за списком партії «Батьківщина».