Ілюстрація REUTERS

Місце в центрі Києва, де колись стояв пам’ятник Володимиру Леніну, тепер у стані занепаду. П’єдестал лишився, але він вкритий графіті. А сходи пофарбовані блакитним і золотим кольорами українського прапора.

Коли учасники протестів скинули пам’ятник радянському вождю в грудні 2013 року, порожній п’єдестал служив нагадуванням розриву України з її радянським минулим. Але з кінця вересня на місці з’явився своєрідний новий «резидент». Якщо навести смартфон на п’єдестал, спеціальний додаток покаже в доданій реальності людину, яка, на думку декого, символізує майбутнє країни. Це Сатоші Накамото, загадковий винахідник Bitcion.

«Він може виявитися українцем», - сказав Bloomberg голова київського інкубатора Startup.Network і співзасновник Satoshi Nakamoto Republic Олександр Сорока.

Відео дня

Читайте такожСтало відомо, скільки українців володіють криптовалютою (інфографіка)

Саме остання організація встановлює віртуальні пам’ятники Накамото по всьому світі. Сорока планує встановити реальну статую у вигляді винахідника Bitcoin, якщо отримає належну підтримку. Ніхто не знає, хто такий Накамото і який він чи вона має вигляд. Тож віртуальний пам’ятник – це сплетіння трьох людей з різним відтінком шкіри і на ногах робота.  За словами голови українського інкубатора, віртуальна валюта дуже чітко служить українським громадянам, які історично не довіряють державі.

До революції на Майдані український криптовалютний сектор перебував у підпіллі, ховаючись від жадібних очей спецслужб тогочасного президента Віктора Януковича. Учасники протестів повалили його режим в 2014 році, але країна досі переживає труднощі через війну з силами Росії. Українська валюта в 2015 році рекордно обвалилася у співвідношенні до долара США і лишалася ослабленою впродовж останніх кількох років. А тим часом, компанії з Кремнієвої долини активно відкривають офіси в Києві, користуючись дешевою вартістю оренди і великою кількістю кваліфікованих працівників. Близько 100 тисяч інженерів з України працюють віддалено на компанії в американській Кремнієвій долині. А ще тисячі роблять те ж саме, але на умовах фрілансу. Навряд чи можна уявити краще середовище для підйому електронних валют на зразок Bitcoin.

Читайте такожКурс біткойна стрімко впав, інші криптовалюти теж обвалилися

В Україні, де середня місячна зарплата становить близько 300 доларів, функціонують 25 криптовалют з щоденною торгівлею на 1,9 мільйонів доларів. Сотні реальних бізнесів приймають подібні до Bitcoin електронні гроші. Видання пише, що один з українських мерів придбав для своїх виборців криптомонети блокчейн-компанії Cardano’s Ada. Також на одному з київських ринків приймають платежі в 11 криптовалютах. А новоспечені багатії, які заробили на торгівлі електронними грошима, тепер роз’їжджають Києвом на Porsches, Lamborghinis і Bentleys, які раніше могли дозволити собі лише олігархи.

Нове багатство помітне і вітається багатьма. Адже воно дає проблиск надії на більш заможне майбутнє в тій частині світу, де оптимізму майже немає. Видання пише, що анархісти мають багато спільного з недержавним Bitcoin. А Україна у свою чергу має велику історію анархії.

«Йдеться про недовіру до держави», - сказав молодий депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олексій Мушак.

За словами політика, боротьба проти пригноблення уряду – «це те, чим українці займаються вже тисячу років». В перші дні революції на Майдані Мушак керував майнінгом криптовалют в Києві і вкладав зароблені гроші в рух протестів. Електронна валюта витрачалася на покупку їжі і засобів захисту від спецслужб Януковича. Отримавши посаду депутата парламенту в 2014 році, він став першим, хто задекларував криптоактиви. Тепер Мушак веде кампанію з регуляції криптовалют. На його думку, це необхідно зробити, щоб лишити багатство від торгівлі віртуальними грошима в межах України. Тому політик пропонує ввести податок 5% на дохід від «віртуальних активів». При цьому, уряд буде лише наглядати за потоками електронних валют, але не буде втручатися в процес їхнього обміну.

Читайте такожУ Гройсмана взялися за криптовалюту: майнінг стане професією

Після падіння СРСР в 1991 році швидка і нерегульована приватизація призвела до того, що майже все українське багатство, інфраструктура і ресурси потрапили в руки невеликої групи олігархів, які змогли таким чином де-факто поділити країну між собою. Ці бізнесмени фактично продовжують своє феодальне правління. Багато хто підкріплює свою фінансову монополію фізичною силою і політичним впливом, щоб бути над законом. Майже всі олігархи намагаються захистити своє багатство, інвестуючи в нерухомість у Європі чи перераховуючи великі суми на рахунки в офшорах.

Прихильники блокчейн-технології кажуть, що вона може допомогти країні позбутися найбільш шкідливих звичок, зробити людей багатшими, а фінансову систему більш ефективною, привабливою і захищеною.  Революція багато чого змінила в Україні, але вона не похитнула суть структури влади. А блокчейн відомий тим, що створює не лише хаос, а й оптимізм. Бізнес-клімат в Україні «лише трохи менш небезпечний», ніж він був у часи анархії на початку 1990-х років, - каже засновник київської криптовалютної спільноти Михайло Чобанян. Але і можливості такі ж.

«Ми в п’ятірці лідерів у вимірі корупції. У нас війна. Економіка розбита. Тож я хочу сказати, що нам абсолютно немає, що втрачати», - сказав Чобанян.

Роман Сульжик виступає партнером у фінансовій блокчейн-компанії Distributed Lab. Він повернувся в Україну у 2015 році після 30 років за кордоном, щоб допомогти налагодити порядок після революції.

«Багатії 90-х добре вміли ховати трупи. А ці нові хлопці, серед їхніх навичок – програмування на Phyton і здатність брати на себе ризики», - сказав він.

Читайте такожДруга за величиною криптовалюта Ethereum наближається до історичного рекорду

На зустрічі криптоспільноти в Одесі на вході стоять суворі охоронці. За минулі роки компанії, які займаються віртуальною валютою, пережили низку рейдів. Часом це відбувалося у насильницький спосіб і завершувалося втратою активів на сотні тисяч доларів. У грудні 30 бійців СБУ увірвалися в дім 28-річного засновника сайту ForkLog Анатолія Каплана. У нього вилучили комп’ютери і персональні речі, а також 250 тисяч доларів у криптовалюті. Самого Каплана затримали і допитали в той час, як СБУ обшукало офіс ForkLog, звідки бійці спецслужби винесли всі комп’ютери і пляшку рому.

Каплан, який переїхав в Одесу з російського Новосибірська в 2012 році, каже, що добре розумів, наскільки нехороша репутація у сфери, якою він займається.

«Криптовалюта, Bitcoin – вони просто магніт для людей, які відмивають гроші», - пояснив він, додавши, що його справи були чисті.

За словами Каплана, СБУ повернули лише частину його власності. Але він додав, що такі рейди – це норма для бізнесу в Україні. Після того він разом з кількома членами своєї компанії переїхав у Тель-Авів і не планує повертатися в країну.

Часто рейди відбуваються через обґрунтовані і не дуже підозри, що ті чи інші компанії використовують криптовалюту для фінансування російських терористів у так званих «ДНР» і «ЛНР». Видання зауважує, що проросійські сили дійсно використовують Bitcoin. У березні українські правоохоронці повідомили, що закрили 400 майнінгових операцій, які відсилали кошти в Донецьк.

Читайте такожАвстралійський аеропорт дозволив розраховуватися криптовалютою

В США чи Великій Британії про криптовалюти часто говорять як про веселий спосіб порятунку від апокаліпсису. Ідея про те, що блокчейн може виправити все, стала вже жартом. Але в Україні, де чотири роки війни створили чимало апокаліптичних епізодів, бізнес-спільнота дійсно сподівається, що може хоча б криптовалюта зможе оживити ситуацію.

Впродовж деякого часу Україна живе в двоякій реальності, де старі і нові методи ведення бізнесу змішалися. Аграрну економіку з готівкою не просто перетворити на ту, яка активно використовує блокчейн. Але певний прогрес все ж відбувся. З 2017 року адміністрація Порошенка працює з американською блокчейн-компанією BitFury Group Ltd для шифрування урядових даних. У вересні Мушак представив у парламенті свій законопроект про криптовалюти, а українські регулятори поступово починають розуміти ідею про виведення їх з «сірої зони» в легальний фінансовий світ.