Ілюстрація / REUTERS

З усіх державних інститутів українці більш за все довіряють армії та місцевим органам влади.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив завідувач відділу соціологічно-політичних процесів Інституту соціології НАН України Олександр Вишняк під час презентації результатів опитування щодо основних тенденцій змін громадської думки в Україні.

За його словами, з часів незалежності спостерігаються одні й ті ж самі тенденції щодо довіри населення до державних та політичних інститутів України.

Відео дня

Так, довіра до президента та Верховної Ради завжди була найвищою у першому році після їх обрання, а після цього з кожним роком рівень довіри суттєво знижувався.

Читайте такожБільше половини українців вважають, що Україна не має йти на поступки Путіну для відновлення миру на Донбасі - опитування

“Наприклад, коли Віктор Ющенко став президентом, йому довіряло 49% громадян, а у 2009 році - вже 23%, Віктору Януковичу на початку його каденції довіряв 31% населення, а в 2013 - лише 10%, Петру Порошенко у 2014 - 34%, а наразі - 7,8%”, - підкреслив експерт.

За його словами, трохи інша ситуація спостерігається щодо рівня довіри до Кабінету міністрів України - люди більше довіряють уряду не після його обрання, а у часи революцій (2004 та 2014 роки), але після цього рівень довіри все одно падає.

Вишняк зазначив, що за останні п’ять років найвищій рівень довіри населення до Кабміну був у 2014 році до уряду, який очолював Арсеній Яценюк (17,2%), а наразі уряду довіряють 7,2% українців.

За результатами опитування, довіра до політичних партій, прокуратури та судів до і після 2013 року перебувала весь час на дуже низькому стабільному рівні - цим інституціям довіряли 5-7%. А ось довіра до поліції втричі зросла за період 2015-2017 років (з 6,5% до 22,8%).

“Але це зростання виявилось тимчасовим, бо в 2018 році рівень довіри знову суттєво знизився - до 12,5%”, - наголосив Вишняк.

Він додав, що за останні 5 років довіра стрімко зросла та перебуває на високому рівні лише до армії – цій інституції наразі довіряють 43% українців, а у 2013 році - лише 21%.

Стабільний та відносно високий рівень довіри протягом 2013-2018 років спостерігається до місцевих органів влади, цьогоріч він становить 18,4%.

Загальнонаціональне опитування населення України проводилося Інститутом соціології НАН України та Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва 13–29 вересня за квотною вибіркою, репрезентативною за параметрами регіону, типу населених пунктів, статі та віку. Польовий етап дослідження здійснював Благодійний фонд «Інтелектуальна перспектива». Усього було опитано 1800 респондентів в усіх регіонах України, за винятком АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей.