Гандзюк померла 4 листопада / фото 1.zt.ua

Правоохоронні органи відпрацьовують версію, що напад на громадську активістку Катерину Гандзюк, через який вона померла, було здійснено у зв'язку з її позицією щодо незаконної вирубки лісу в Херсонській області.

Про це йдеться в повідомленні Служби безпеки України у Facebook.

"Правоохоронцями, зокрема, відпрацьовується одна із слідчих версій стосовно вчинення злочину над потерпілою у зв’язку з її активною громадською позицією щодо незаконної вирубки лісу на території Херсонщини та викриття причетних до цієї злочинної схеми посадових та службових осіб органів влади та місцевого самоврядування Херсонської області", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

У межах досудового розслідування правоохоронці встановили, що на території Голопристанського, Олешківського та інших районів Херсонської області за сприяння посадових і службових осіб органів влади та місцевого самоврядування здійснюється незаконна вирубка лісів та зелених насаджень з метою продажу деревини та отримання протиправного прибутку.

Читайте такожПричетні до вбивства Гандзюк точно понесуть відповідальність - Порошенко

За даними слідства, факти масової вирубки лісів маскуються під санітарну рубку пошкоджених від пожежі дерев для подальшої легалізації та перепродажу.

Наразі семи фігурантам справи оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 115 Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.

Як повідомляв УНІАН, 31 липня в Херсоні невідомий хлюпнув сірчаною кислотою в обличчя керуючої справами Херсонської міськради, активістки Гандзюк. Жінку з хімічним опіком понад 30% тіла госпіталізували в місцеву лікарню. Пізніше її перевезли на лікування в Київський міський опіковий центр.

Поліція кваліфікувала напад на чиновницю як замах на вбивство, вчинений з особливою жорстокістю. За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк були затримані шестеро осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних - Миколу Новікова - у зв'язку з відсутністю в його діях складу злочину. Під вартою утримують Сергія Торбіна і Микиту Грабчука, решті - В'ячеславу Вишневському, Володимиру Васяновичу і Віктору Горбунову - суд обрав запобіжні заходи у вигляді цілодобових домашніх арештів.

4 листопада Гандзюк померла.

5 листопада у прес-службі МВС повідомили, що поліція передала справу щодо виконавців нападу на Гандзюк до СБУ, яка займається розслідуванням щодо встановлення замовників злочину.

5 листопада у ЗМІ з'явилася інформація про те, що гроші за напад на Гандзюк підозрюваному у замовленні злочину Торбіну нібито передавав Ігор Павловський - помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука. Сам Паламарчук назвав «маячнею» звинувачення у його можливій причетності до замаху на активістку. Він також заявив, що звільнив Павловського.

12 листопада суд до 3 грудня арештував Павловського. За даними СБУ, він підозрюється у співучасті у вбивстві Гандзюк.

3 грудня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що слідство встановило всіх замовників вбивства Гандзюк. 4 грудня Луценко повідомив, що у справі Гандзюк оголошено підозру раніше судимому громадянину на прізвище Левін, який втік з України того дня, коли почалися затримання у справі активістки.