Один з полонених українських моряків заявив про провокації з боку Москалькової / фото facebook.com/RomanTsymbaliuk

Український військовополонений моряк Денис Гриценко, який перебуває в московському СІЗО "Лефортово", заявив про провокації з боку російського омбудсмена Тетяни Москалькової.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав адвокат Микола Полозов.

"Тиждень тому в камеру до Гриценка зайшла омбудсмен Москалькова. Прямо з ходу почала питати: "Ну ви (моряки) ж там проривалися?". На що Денис їй відповів, що якщо навіть російські судді просять не політизувати справу, то навіщо це робить омбудсмен, тим більше в такій провокативній формі. Москалькова поспішно пішла", - пише адвокат.

Відео дня

Читайте такожВійськовополоненого моряка Терещенка утримують у холодній аварійній камері без гарячої води - Денісова (відео)

Полозов також зазначив, що Гриценка тримають у старому корпусі СІЗО, де немає гарячої води. Незважаючи на це, моряк почуває себе добре і на здоров'я не скаржиться.

"Перебуваючи в камері, робить фізичні вправи, підтримує себе у формі. В якості стимулу виступає співкамерник - повна людина, що займається тільки тим, що їсть, спить і дивиться телевізор. Крім фізкультури Денис замовив в бібліотеці книги і багато читає", - йдеться в повідомленні.

Адвокат також розповів, що пошта військовополоненому приходить з перебоями. Листи від рідних він не отримує, але днями отримав дитячі малюнки, передані МОН.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерів «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси в Маріуполь. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українським кораблям, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Читайте такожОдному з поранених українських моряків можуть ампутувати частину руки - Денісова

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них отримали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на термін до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим "судом" в Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО "Лефортово" і "Матроська тиша".

24 січня Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію "Загострення напруженості навколо Азовського моря і Керченської протоки, і загрози європейській безпеці", в якій, зокрема, закликала РФ надавати допомогу захопленим українським морякам у відповідності з вимогами міжнародного гуманітарного права, зокрема, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.