Військові комісаріати поки не будуть перейменовувати на територіальні центри комплектування / Фото УНІАН

Верховна Рада відхилила проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку зі створенням територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на базі військових комісаріатів (№9285).

Читайте такожУ Києві від призову в армію ухиляється понад 33 тисячі осіб

Як передає кореспондент УНІАН, депутати не підтримали цей законопроект у другому читанні. За ухвалення його в цілому проголосували лише 177 народних депутатів із 351, зареєстрованого у сесійній залі.

Відео дня

По тому народні обранці двічі не змогли повернутися до голосування щодо нього.

Після перерви в засіданні та проведення консультацій депутати знову не змогли повернутися до голосування. Так, законопроект вважається відхиленим.

Представляючи законопроект, секретар Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник нагадав, що документом "ліквідується радянщина в системі Збройних сил України, в системі мобілізаційної підготовки та мобілізації".

"Ми змінюємо назви військових комісаріатів на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Це не тільки зміна назви, це зміна функціоналу. Тому що це не тільки місце, де людина, громадянин отримує можливість служити і почесне звання військовослужбовця Збройних сил України, це і місце його працевлаштування", - зазначив депутат.

За словами Вінника, "головне, що ці центри також будуть опікуватися соціальною підтримкою".

Так, законопроектом пропонувалося внести відповідні зміни, зокрема, до Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кодексу законів про працю, законів "Про оборону України", "Про військовий обов’язок і військову службу", "Про Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", "Про правовий режим надзвичайного стану", а також до Статуту внутрішньої служби ЗСУ.

Крім того, як зауважив Вінник, однією з поправок до цього законопроекту пропонувалося внести змін до закону про протимінну діяльність - щодо порядку використання фінансових ресурсів операторами протимінної діяльності.

Законопроект також передбачав, що строки і порядок створення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на базі військових комісаріатів визначаються відповідними програмами розвитку ЗСУ.

Військові комісаріати на період створення на їхній базі територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки мали би здійснювати повноваження, покладені відповідно до законодавства на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, а також забезпечувати дотримання вимог законодавства з питань військового обов’язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації в особливий період людських і транспортних ресурсів на відповідній території, а військові комісари військових комісаріатів - здійснювати повноваження, які покладені відповідно до законодавства на військових комісарів територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

18 грудня минулого року повідомлялось, що Верховна Рада ухвалила проект закону №9285 в першому читанні.

Проектом закону було передбачено перейменувати військові комісаріати на обласні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.