Про затримання Гриба стало відомо 28 серпня 2017 року, коли про це заявив його батько \ скрин відео

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявляє, що українському консулу не дозволять в Росії побачитися з 20-літнім українським політв'язнем Павлом Грибом до оголошення йому вироку.

Читайте також"Як звір у капкані": політв'язень Гриб розповів про своє перебування у російському СІЗО

Про це український омбудсмен повідомила під час спілкування з журналістами, яке транслювалося телеканалі "112-Україна".

Відео дня

Вона розповіла, що 4 лютого отримала від радника президента РФ, голови ради при президентові РФ з розвитку громадянського суспільства та прав людини Михайла Федотова інформацію щодо проведеного обстеження Гриба.

"І зараз нібито російські лікарі запевняють, що його стан задовільний, але ми знаємо, що було перенесено судове засідання відносно Павла на 18 лютого, і я звернулася до всіх представників дипломатичних місій, які розташовані в місті Ростов-на-Дону, для того, щоб вони потрапили на суд і побачили, як саме виглядає і який стан у Павла Гриба", - зазначила Денісова.

"Я знаю, що суд відмовив у побаченні матері Павла, на жаль, і... нібито не відмовили, але нададуть консулу можливість зустрітися з Павлом тільки після вироку", - сказала омбудсмен.

Вона додала, що це не передбачено консульською конвенцією, яка діє між Україною та Росією.

Як повідомляв УНІАН, про затримання Гриба стало відомо 28 серпня 2017 року, коли про це заявив його батько, в той час член громадської ради Держприкордонслужби України Ігор Гриб. За словами батька, 24 серпня 19-річний юнак поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з дівчиною, Тетяною Єршовою, з якою познайомився і спілкувався тільки в соціальних мережах. Дівчина повинна була приїхати на зустріч з Росії. Павло Гриб переконаний у тому, що в червні-серпні від імені Єршової з ним спілкувалися російські силовики.

7 вересня стало відомо, що українця утримують у слідчому ізоляторі в Краснодарі. Російські слідчі звинувачують його в нібито підготовці теракту на шкільній лінійці в Сочі.

7 листопада 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд вкотре на 6 місяців продовжив термін тримання Гриба під вартою.

У Павла тяжке вроджене захворювання - портальна гіпертензія, йому необхідно щоденне специфічне лікування. Влада Росії відмовляється дозволити українським лікарям відвідування й огляд українця в СІЗО.

22 грудня 2018 року адвокат Дубровіна повідомила, що у Павла погіршується стан здоров'я, хлопець практично осліп і став погано орієнтуватися, у нього погіршилася пам'ять.

29 січня уповноважений Верховної Ради з прав людини заявила, що Гриб перебуває на межі життя і смерті і потребує негайної операції на серці.