В Одесі відбулась церемонія випуску 26 курсантів Інституту Військово-морських сил Національного університету «Одеська морська академія», серед випускників – захоплені в полон російськими силовиками Богдан Головаш та Владислав Костишин.

Як повідомили УНІАН в Управлінні комунікацій та преси Міністерства оборони, під час церемонії сьогодні курсанти отримали первинне офіцерське звання «лейтенант» та військово-морські кортики.

Лейтенантські погони та кортики батькам полонених курсантів вручав командувач Військово-морських сил України адмірал Ігор Воронченко. Він висловив вдячність за виховання мужніх синів, патріотів, справжніх героїв і запевнив, що керівництво держави та флоту робить все можливе, аби вони якомога швидше повернулися додому.

Читайте такожУкраїнські моряки в полоні РФ: суд окупантів відхилив апеляційні скарги 9 бранців

Також командувач ВМС повідомив, що Костишин і Головаш, щоб набути необхідної морської практики проходили військове стажування на захоплених катерах, адже після випуску їх планували призначити на посади на катери даного типу.

Крім того, він додав, що після повернення з полону вони обов’язково стануть командирами катерів.

Також Воронченко спростував повідомлення російських ЗМІ про те, що полоненим українським моряками припинили виплачувати належні їм кошти.

«Вчора отримав повідомлення з українського посольства в РФ, що їхні ЗМІ розповсюджують неправдиву інформацію щодо припинення виплат українським захисникам грошового забезпечення. Підкреслюю, це неправдива інформація», – наголосив командувач ВМС.

Мама лейтенанта Костишина Людмила розповіла, що востаннє бачила сина під час «судилища», де їй вдалося поспілкувалася з ним лише кілька хвилин. За цей дуже короткий час він повідомив, що полоненим морякам постійно говорять про те, що за них забули вдома і що вони нікому не потрібні. Однак мати встигла запевнити сина, що це все брехня, й керівництво держави та флоту намагаються якнайшвидше повернути їх додому.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

26 січня трьох поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» до «Лефортово».

У січні Лефортовський райсуд Москви продовжив строки арештів захопленим українським військовим до кінця квітня.