В НСТУ заявили, що не включали спеціальних умов у договір зі співачкою MARUV / фото УНІАН

Член правління Національної громадської телерадіокомпанії України (НСТУ) Олександра Кольцова заявила, що спеціальних умов в контракті для переможця національного відбору на "Євробачення-2019" співачки MARUV не існувало, з нею була проведена «спеціальна розмова» щодо «дипломатичної місії артиста від України».

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кольцова повідомила на прес-конференції в Києві.

Читайте також"Катастрофічно вдарить по іміджу України": продюсер прокоментував скандал з Євробаченням

Відео дня

«Спеціальних умов в контракті для MARUV не існувало, була спеціальна розмова з нею щодо дипломатичної місії артиста від України. Ми вперше стикнулися зі світоглядом артиста, який вже є міжнародним артистом і хоче асоціювати себе з музикою, з миром, зі свободою. Її інтерпретації нам здалися ризикованими для країни. Якщо вас обурює те, що ми побачили ризик для країни – ми розуміємо вас», - заявила вона.

За словами Кольцової, контракт з артистом був підготовлений в день фіналу нацвідбору о 17.00, фінал закінчився після 21.00.

Голова правління ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» Зураб Аласанія наголосив, що «контракт був готовий для будь-якого переможця (нацвідбору), ми ж не знали, хто переможе».

Читайте такожBBC: Національний етап Євробачення в Україні перетворився на «невеликий безлад»

«Теоретично ми могли давити на журі, але ми не давили на журі, аж ніяк не впливали на вибір. Абсолютно чесно та відверто суспільство обрало, а ми тільки пожинаємо ризики, ми це відчули перед фіналом. Цей контракт ми підготували, і будь-який із переможців його б отримав», - додав Аласанія.

Як повідомляв УНІАН, Україна не братиме участі в міжнародному пісенному конкурсі «Євробачення» у 2019 році. Національна суспільна телерадіокомпанія України, як і щороку, запропонувала переможцю відбору, співачці MARUV, укласти договір для представлення України на пісенному конкурсі, однак після проведених перемовин MARUV відмовилася підписувати договір. Телерадіокомпанія почергово звернулася до фіналістів, що посіли друге та третє місце за результатами відбору, але гурти Freedom Jazz та Kazka також відмовилися від участі в «Євробаченні-2019».

У НСТУ наголосили, що цьогорічний відбір «виявив та привернув увагу нашого суспільства до системної проблеми музичної індустрії в Україні: зв’язків артистів із шоу-бізнесом на території держави-агресора, які й на п’ятому році військового конфлікту все ще залишаються дуже тісними. Для частини суспільства цей факт прийнятний, в іншої частини викликає обурення й несприйняття».

Також у НСТУ наголошують, що закони України не пропонують жодних обмежень щодо роботи виконавців та артистів на території Російської Федерації попри великий суспільний запит на врегулювання цієї ситуації.