Що можна і не можна робити у Великий піст / фото УНІАН

В Україні вже у всю відзначають Масляну, а це значить, що скоро починається Великий піст. Традиційно, піст починається відразу після Прощеної неділі. Великий піст в 2019 році починається 11 березня і закінчується 27 квітня.

Великий піст: історія

До III століття у різних християнських традиціях готувалися до Великодня по-різному. Деякі практикували 40-годинний піст, який починався ввечері у Страсну п'ятницю і закінчувався після великодньої літургії. Такий піст полягав у повній відмові від їжі. На думку перших християн час, коли Христоса відняли у віруючих, починалося з моменту смерті на хресті до Воскресіння, що і визначало тривалість посту.

Відео дня

Читайте такожПрощення неділя 2019: коли відзначається і що за свято

В середині III століття в деяких помісних церквах з'являється традиція постувати 6 днів перед Великоднем, як спогад про події Страсного тижня. Однак прижилася вона не у всіх, і багато хто продовжував поститися 40 годин, оскільки вважали 6-денне голодування надмірним.

Тільки на початку V століття всі Помісні Церкви приходять до ідеї сорокаденного Великого посту, як десятини року, і з цього моменту тривалість Святої Чотиридесятниці у різних Церквах коливається від 6 до 8 тижнів. Проблема полягала в тому, як рахувати суботи та неділі, під час яких пост скасовується.

Скільки днів триває Великий піст

Існують суперечки з приводу того, скільки днів триває Великий піст. Вони викликані тим, що деякі не враховують у піст останню Страсну Седмицю. Тому одні вважають, що піст триває 40 днів, інші – 48.

По суті ж обмежень у харчуванні дотримуються протягом 48 днів.

Великий піст: правила

У піст з раціону повністю виключаються продукти тваринного походження, тобто м'ясні і молочні продукти, а також яйця. Крім цього, їжа повинна бути простою і дешевою, а зекономлені гроші варто віддати на благодійність.

Читайте такожКращі начинки для млинців: традиційні та оригінальні

В деякі особливо суворі дні посту також забороняється термічно оброблена їжа і рослинне масло, в такі дні практикується сухоїдіння. Однак у деякі дні дозволяється вживання риби, гарячої їжі з маслом і навіть алкоголю (келих червоного вина).

З духовної точки зору, всі 48 днів посту варто провести у смиренні, не можна влаштовувати гучні вечірки.

У період Великого посту є три святкові дні, в які знімаються деякі обмеження, в цьому році вони потрапляють на:

7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці: можна їсти гарячу їжу з рослинною олією, вино та рибу;

20 квітня – Лазарева субота: можна рибну ікру;

21 квітня, у Вербну неділю – рибу можна.

Раніше УНІАН, склав календар харчування у Великий піст на кожен день.