Родзинкою свята став виступ гурту «Чіп» / УНІАН

У Житомирі в рамках святкування Масляної відтворили Сиропусний тиждень.

Як передає кореспондент УНІАН, святкування провели у міському гідропарку на березі річки Тетерів.

В рамках свята його учасники провели так звану реконструкцію Сиропусного тижня, що передує Масляній. Народні умільці та організатори свята показали, як саме слід відзначати Сиропусний тиждень: у понеділок зустрічати гостей, що ходять роздивлятися, як господар прикрасив свою оселю до свята, у вівторок - хлопцям до дівчат залицятися, у середу - приходити до тещі з млинцями, у четвер – влаштовувати козацькі бої.

Відео дня

Читайте такожПрощена неділя: у кого і як просити вибачення, привітання і традиції

Участь у народних гуляннях «Залицяння до Весни» узяли тисячі житомирян. Діяли святковий ярмарок, виставка народних майстрів, виступали фольклорні колективи міста та області. Бажаючих пригощали запашними млинцями і пирогами, гарячими кашею та чаєм, козацьким кулішем. Родзинкою свята став виступ гурту «Чіп» та ансамблю «Родослав», а кульмінацією заходу - церемонія спалення солом’яного опудала "Зими".

Довідка УНІАН. Сиропусний тиждень, або так звана «широка Масляна» - тиждень приготувань до Великого посту. З дохристиянських часів це було свято прощання із зимою і вітання весни. Цьогоріч цей тиждень тривав до 10 березня. Масляна, як і багато інших давніх українських народних свят, була включена до Християнського календаря, але з прив’язкою до Великодня. На масляному тижні не вживали м’яса, а виключно молочні продукти.