Майже кожен десятий українець працює в іншій країні / politeka.net

Ще не так давно Андрій Литвиненко воював проти російських сил на Сході України. Сьогодні ж український ветеран війни працює на складі одного з супермаркетів у сільській місцевості в Польщі. Не маючи змоги забезпечити дружину і трьох дітей, працюючи водієм в Україні, він нещодавно поїхав у сусідню країну за кращою платнею.

«Ми воювали на війні, щоб справи пішли краще, але нічого не змінилося. Друзі помирають і це все. Решта лишається, як і було», - сказав 36-річний ветеран журналістам, пише Washington Post.

Видання нагадує, що Україна готується до проведення президентських виборів, намічених на найближчу неділю. Але багато хто вже «проголосував ногами», залишивши країну, загрузлу в корупції й нерівності, якій вже п’ять років доводиться захищатися від Росії. Війна вже забрала життя 13 тисяч людей, але її кінця досі не видно на горизонті.

Відео дня

Читайте такожGazeta Wyborcza: Українці почали наймати на роботу поляків

Оскільки Росія незаконно взяла під контроль Крим, а також підтримує самозвані «республіки» на Донбасі, уряд в Києві не може виконати прагнення приєднатися до ЄС і НАТО. Прості українці прагнуть отримати кращі зарплати. Але їхні доходи застрягли на рівні 350 доларів в середньому. Бізнес-кола добиваються прозорості й передбачуваності, але часто їм доводиться зіштовхуватися з корумпованими чиновниками, які вимагають хабарі. Тож багато українців, які мріють про достойне життя, шукають можливості деінде.

З 44 мільйонів громадян України близько 5 мільйонів тепер працюють за кордоном, згідно з підрахунками всеукраїнської Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування. Тобто більш ніж кожен десятий українець працевлаштований в іншій країні. Президент асоціації Василь Воскобойник каже, що масштабна еміграція допомагає «випустити пару», скорочуючи значною мірою безробіття в Україні й сприяючи потоку великих сум іноземної валюти в економіку. Оскільки заробітчани пересилають зароблене додому. Ці перерахунки минулого року досягли 11,6 мільярда доларів. Очікується, що цього року сума зросте до 12,2 мільярда доларів, що буде дорівнювати 12% ВВП України.

«Це великі суми. Більші, ніж ми отримуємо від МВФ чи від іноземних інвесторів», - сказав Воскобойник.

Читайте такожМи повинні стати новим Китаєм для американських і британських компаній - Данилюк

Для українського уряду цього мало і він розмірковує про запровадження нового законодавства, яке буде обкладати податками заробітки в інших країнах. Багато українців працюють за кордоном сезонно, повертаючись додому часто через юридичні обмеження ЄС. Це створює своєрідну човникову міграцію, яка лишає можливість того, що українці все ж залишаться вдома, якщо економічна ситуація в Україні покращиться.

«Але рано чи пізно, якщо люди побачать, що змін немає, ми втратимо їх», - вважає Воскобойник.