Вальпургієва ніч вважалася ніччю страшного шабашу відьом / pixabay.com

Ніч з 30 квітня на 1 травня відома у всьому світі як особливий час боротьби темних та світлих містичних сил – Вальпургієва ніч. В середні віки цього дня люди боролися з відьмами.

Згідно з давньогерманськими повір'ями, у цю ніч відьми зліталися на гору Блоксберг і влаштовували темний шабаш, намагаючись перешкодити настанню весни. Разом з тим, чимало народів Західної Європи відзначали цю ніч як свято настання весни та неминучої перемоги над злом.

УНІАН дослідив, як наші пращури захищалися від темних сил під час лиховісного відьмацького шабашу.

Читайте такожУ Житомирській області чоловік убив пенсіонерку, бо вважав її відьмою (відео)

Що таке Вальпургієва ніч?

У християн західного обряду 30 квітня – день пам'яті святої Вальбурги Хайденхаймської (Вальпургії).

Вальпургія народилася близько 710 року в родині короля Західної Саксонії Річарда. В 11 років знатна дівчинка пішла у монастир. Коли Вальпургія померла, її останки упокоїли в ніші скелі Айштадта. Після цього з її могили проступило цілюще масло.

День Вальпургії набув містичного змісту через інцидент, який стався після її смерті. Так, в ході реставрації монастиря, де була похована Вальпургія, робітники спаплюжили її могилу. Після цього тінь святої з'явилася до єпископа.

Вважалося, що тінь святої Вальпургії могла відвідувати світ живих / Wikipedia

Вважається, що вона може подорожувати між світом живих і потойбіччям. Вальпургію часто зображують з псом – провідником у світ тіней, і трикутним дзеркалом, що дозволяє бачити майбутнє.

Крім того, Вальпургію шанують як покровительку моряків. Одного разу корабель, на якому пливла черниця, потрапив у сильний шторм. Тоді вона змогла зупинити ураган молитвою.

Традиції Вальпургієвої ночі при цьому сягають корінням дохристиянських часів. Чимало народів у цю ніч палили багаття, щоб вигнати злих духів і захиститися від порчі, а також проводили гучні гуляння.

Знахарі збирали трави, які, як вважалося, набувають цієї ночі особливої цілющої сили.

Вальпургієва ніч вважалася також ніччю боротьби з відьмами, адже в цей час вони, як уявлялося, насилали особливо сильні прокляття і влаштовували страшні шабаші.

У середні століття цей день нерідко супроводжувалося трагічними подіями і процесами над звинуваченими в чаклунстві жінками. За оцінками істориків, в період XV-XVII століть жертвами полювання на відьом в Західній Європі стали 40-50 тисяч людей.

Вальпургієва ніч – обряди

Читайте такожВ Індії жінку і чотирьох її дітей вбили через підозру у чаклунстві

Ніч на 1 травня вважалася періодом розгулу нечистої сили, тому люди прагнули відгородити себе від її впливу. Основним засобом захисту від зла був вогонь. Жителі сіл палили вогнища, на яких спалювали першу суху траву або непотрібні речі. Люди носили при собі факели та обходили з ними свої будинки і двори, щоб вигнати злих духів.

Крім того, пороги будинку посипали піском, маком або травою, щоб у нього не могла проникнути нечиста сила.

У Вальпургієву ніч дівчата збирали росу, а потім вмивалися нею на сході сонця, щоб їх молодість і краса нікуди не втекла.

Більш сміливі люди намагалися не захиститися від нечисті, а пробувати використовувати потойбічні сили у своїх інтересах. Зокрема – проводили обряди на позбавлення від невдач та ворожили. В цю ніч підходив практично будь-який спосіб ворожіння, наприклад – за допомогою карт або дзеркал.

У Вальпургієву ніч вважалося небажаним носити одяг, який став «свідком» якого-небудь нещастя. Такі речі, як уявлялось, залучають злих духів.