Кернес захотів повернути проспекту в Харкові радянську назву / фото УНІАН

Мер Харкова Геннадій Кернес закликав городян підтримати петицію, що вимагає повернути проспекту Григоренка радянську назву — імені маршала Жукова.

Читайте такожУ Києві з'єднання явилася вулиця Кубанської України

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook. Крім того, Кернес хоче прибрати з площі Свободи намет волонтерів.

Відео дня

"Сьогодні на сайті міськради опубліковані дві петиції. Одна - з пропозицією прибрати намет з пл. Свободи. Друга - про те, щоб повернути одному з проспектів Харкова його історичну назву - імені маршала Жукова. Я думаю, що якщо ці дві петиції наберуть необхідну кількість голосів - а це 5 000 - я зроблю все залежне від міської влади, щоб втілити запропоноване в них в життя», - заявив міський голова.

У наметі волонтерів на площі Свободи збирають допомогу для української армії. За словами Кернеса, в наметі зберігаються фрагменти снарядів, там неодноразово щось вибухало.

«З проспектом, який раніше був імені маршала Жукова, а тепер генерала Григоренка складніше. Обидва - гідні увічнення. Але запитайте тих небагатьох ветеранів - кого вони називали маршалом Перемоги? І, звичайно ж, його заслуги у розгромі фашизму - переоцінити неможливо», - підкреслив він.

"Висновок - харків'яни! Я закликаю вас підтримати ці петиції. Я обіцяю вам у випадку, якщо вони наберуть п'ять тисяч і більше голосів - запропоноване в них не залишиться на папері», - уклав він.

Ініціатива Кернеса спровокувала бурхливу полеміку. Багато користувачів нагадали, що Жуков причетний до військових злочинів, а його образ активно використовувався радянською пропагандою.

Facebook

Раніше голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович захотів змінити дати заснування деяких українських міст.