Сьогодні зранку біля намету знову зібрались працівники комунальних підприємств із технікою / фото Нацполіція

У мерії Харкова кажуть, що намет «Все для перемоги» встановлений самовільно і незаконно. Планують розглянути на засіданні виконкому питання про звільнення території «у примусовому порядку».

Відповідь на петицію «Прибрати намет з майдану Свободи» оприлюднили на сайті Харківської міськради за підписом міського голови Геннадія Кернеса, пише MediaPort.

Посадовці посилаються на закон «Про благоустрій населених пунктів» — щодо заборони самовільно встановлювати «об'єкти зовнішньої реклами, торговельні лотки, павільйони, кіоски тощо», а також на Правила благоустрою території міста Харкова — щодо порядку  звільнення території від самовільно встановлених малих архітектурних форм і тимчасових споруд,

Відео дня

«Самовільно (незаконно) встановлені об’єкти — це об’єкти, розміщені на земельній ділянці комунальної власності без документів, що посвідчують право власності або право користування такою земельною ділянкою, та/або без отримання документа, який відповідно до вимог чинного законодавства, рішень Харківської міської ради, її виконавчого комітету, дає право на встановлення на території міста Харкова такого об’єкта та/або без відповідного договору, необхідність укладення якого визначена актами чинного законодавства, рішеннями Харківської міської ради, її виконавчого комітету», — йдеться у відповіді.

Читайте такожУ Харкові міськрада вирішила знести намет волонтерів на площі (фото, відео)

Зазначається, що Харківська міськрада не надавала дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, не віддавала ділянку в оренду або у власність.

У мерії також вважають, що намет на проїзної частині майдану Свободи обмежує видимість для пішоходів і негативно впливає на безпеку дорожнього руху.

«На виконання вимог Правил Департаментом направлені запити до відповідних уповноважених органів з метою підтвердження законності розміщення вищевказаного об’єкта. Після отримання запитуваної інформації Департаментом буде підготовлено проект рішення виконавчого комітету Харківської міської ради про звільнення території міста Харкова від самовільно встановленого об’єкта у примусовому порядку», — заявили у міськраді.

Захисники намету огородили його блоками з пінобетону / фото facebook.com/ua.kharkiv.nstu

13 травня директор Департаменту у справах інформації та зв'язків з громадськістю Юрій Сидоренко розповів, що питання щодо демонтажу винесуть на засідання виконкому, якщо намет не приберуть з майдану.

«Демонтаж може бути здійснений не раніше прийняття відповідного рішення виконкомом. Геннадій Кернес 9 травня запропонував усім разом визначити нове місце для, як зараз почали говорити, пікету з використанням намету. Ніякої реакції з того боку не було. Звертаю увагу, що чинним законодавством не передбачене встановлення наметів або інших конструкцій під час проведення пікету. Якщо пікетники хочуть обладнати намет, то для цього необхідно подати заявку в погоджувальну комісію при міськраді, уточнити місце і час, на який буде встановлений ​​намет. Нічого такого заявники на зробили», — каже Сидоренко.

Коментуючи заяви народних депутатів про наміри використовувати намет як громадську приймальню (так пропозиції висунули Ірина Геращенко і Ярослав Маркевич), директор департаменту сказав, що за законом «Про статус народного депутата України» це неможливо.

«Згідно з законом, для особистого прийому громадян місцеві органи влади повинні безкоштовно надати депутату окремо пристосоване приміщення. Інструкцією про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, затвердженою наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України, визначено, що приміщення — це частина внутрішнього об'єму будівлі, обмежена з усіх боків захисними конструкціями, стінами або перегородками, в тому числі з вікнами і дверима, зі стелею, перекриттями та підлогою, можливістю входу і виходу. Намет ніяк не підпадає під це визначення», — пояснив Юрій Сідоренко.

Захисники намету огородили його блоками з пінобетону.

8 травня на сайті Харківської міськради була оприлюднена петиція щодо знесення намету «Все для перемоги». Її публічно підтримав Геннадій Кернес. За добу петиція зібрала необхідну для розгляду кількість підписів. Протягом 10 днів мер мав на неї відповісти. Ініціатори створення намету проти того, щоб її прибирали. На їхню думку, намет «має стояти на майдані Свободи до кінця війни».

11 травня Інспекція з паркування Департаменту територіального контролю Харківської міськради винесла припис організаторам намету з вимогою самостійно демонтувати намет протягом трьох днів. Якщо цього не станеться, намет демонтують «на підставі рішення виконавчого комітету Харківської міської ради».

12 травня у Харкові відбулася акція на захист намету.

Начальник поліції Харківщини Валерій Сокуренко пообіцяв, що захищатиме право на протест організаторів намету «Все для перемоги» на майдані Свободи. Прокурор Юрій Данильченко — апеляцію в разі судового рішення про демонтаж.