Філарет натякнув на несамостійність Епіфанія / фото УНІАН

Філарет вважає, що на предстоятеля ПЦУ Епіфанія тиснуть.

У цьому причина того, на думку почесного патріарха, що він залишився осторонь від управління церквою. Про це він заявив 15 травня під час прес-конференції, повідомляє ТСН.

"Хочете знати правду? Правда полягає в тому, що не він (Епіфаній, - ред.) керує, а ним керують", - сказав Філарет. За його словами, Епіфаній прямо йому сказав: "не все від мене залежить".

Відео дня

"Якщо ти предстоятель, то чому від тебе не все залежить? Значить є якісь сили, які вищі тебе, і вони хочуть не те, що ти хочеш", - вважає Філарет.

Почесний патріарх назвав це "тиском". Водночас він зазначив, що й сам стикався з таким протягом своєї церковної діяльності, але "стояв твердо". "Цією дорогою я йду, і буду йти до смерті", - додав Філарет.

Читайте також"А я довіряв йому": Філарет шкодує, що висунув Епіфанія на пост предстоятеля ПЦУ

Раніше Філарет заявив, що згідно з домовленостями предстоятель має нести відповідальність за зовнішнє представництво УПЦ, а патріарх - відповідати за внутрішнє церковне життя в Україні, але у співпраці з предстоятелем. "Предстоятель нічого не робить всередині церкви без згоди патріарха. Патріарх головує на засіданнях священного синоду і на соборах УПЦ заради збереження єдності, її зростання і утвердження", – додав Філарет.

Нагадаємо, почесний патріарх Філарет надіслав листи архієреям на бланку Київського патріархату, що спричинило хвилю занепокоєнь тим, що Томос, про який так довго домовлялись на найвищому державному рівні, може бути відкликаний Вселенським патріархом Варфоломеєм. Цю тезу підтвердив і предстоятель ПЦУ митрополит Київський Епіфаній. "Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу й усіх здобутків церковної незалежності", - наголосив він.

В Мінкульті поспішили запевнити, що УПЦ Київського патріархату ліквідований 15 грудня 2018 року під час Об'єднаного собору за участі представників влади, УПЦ КП, УАПЦ і частини УПЦ МП.

Зазначимо, на нашуміле запрошення Філарета взяти участь у молитовному святкуванні на честь священномученика Макарія відгукнулось лише четверо єпископів з понад 60.