Ілюстрація REUTERS

Міністерство закордонних справ України звернулося з нотою до МЗС Бангладеш у зв'язку з затриманням шістьох українців. 

Читайте такожВ Україну повернулися 10 дітей, яких хотіли продати в Грузії (фото, відео)

Про це у коментарі УНІАН повідомив заступник директора департаменту – начальник управління консульського забезпечення Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич.

Відео дня

"У зв'язку із затриманням громадян України в Бангладеш Посольство України в Індії невідкладно звернулося нотою до МЗС Бангладеш з клопотанням пояснити причину затримання та повідомити про умови тримання і стан здоров'я затриманих", - повідомив Кирилич.

Він зазначив, що на 10 червня запланована зустріч українських дипломатів в Посольстві Бангладеш в Делі з питання одержання інформації у справі. 

"Консул готує відрядження до Бангладеш з метою відвідання в закладі тримання громадян України, а також проведення зустрічей з компетентними органами країни. Посольство України підтримує контакт з адвокатом затриманих та рідними. Зазначена справа перебуває на контролі МЗС та Посольства України в Індії", - додав Кирилич.

Водночас, як повідомляє бангладешське видання BDNews24, шістьох українців затримали за підозрою у шахрайстві, оскільки вони незаконно знімали кошти з банкоматів банку Dutch-Bangla Bank. 

Як повідомляє місцева поліція, вони розривали зв'язок між банкоматами та головним сервером банку, потім робили дзвінки з власних мобільних телефонів і знімали кошти, не залишаючи після себе жодних слідів.

Як свідчать записи з камер відеоспостереження, двоє осіб декілька разів за допомогою картки знімали з банкомату кошти у присутності правоохоронців. Ці особи завжди робили телефонні дзвінки перед зняттям коштів. Вони зв'язувались з кимось з України перед тим, як встановити контроль над банкоматом. При цьому транзакції не були зафіксовані на головному сервері банку, хоча з рахунків банку зникло 300 тисяч бангладеської така (приблизно 3 тис 549 доларів США).

Видання зазначає, що затримані українці - це 20-річний Денис Вітомський, 20-річний Назарій Вознюк, 19-річний Володимир Тріщинський, 37-річний Сергій Українець, 33-річний Олег Шевчук і 37-річний Валентин Соколовський. 

Повідомляється, що вони планували поїхати в Індію для здійснення аналогічних операцій.

Як згодом уточнили в прес-службі президента, шестеро спортсменів з міста Бердичів Житомирської області вирушили в туристичну подорож до Бангладеш 29 травня, з 1 червня з ними було втрачено зв'язок.

"Наразі відомо, що шість українців разом із кількома громадянами Румунії та Болгарії були затримані поліцією Народної Республіки Бангладеш. Їм інкримінують пограбування банкомата у складі ОЗГ та спротив представникам місцевої поліції під час затримання", - йдеться в повідомленні.

Консульську групу, що вилітає у Бангладеш, очолить перший секретар із консульських питань Посольства України в Республіці Індія Олександр Громов.