Швеція видворяє українку, яка втратила ногу в теракті в Стокгольмі / Ілюстрація REUTERS

Українку Ірину Заманову, яка втратила праву ногу в результаті теракту в Стокгольмі в квітні 2017 року, можуть депортувати з Швеції.

Читайте такожСБУ заявила, що запобігла теракту в Запоріжжі

Про це повідомляє The Local, посилаючись на адвоката Заманової. Зазначається, що 39-річна українка перебувала у Швеції як турист, коли стався теракт. Вона була однією з 10 потерпілих, лікарі були змушені ампутувати їй ногу.

Відео дня

Атаку влаштував виходець з Узбекистану, прихильник терористичної організації «ІД». Терорист викрав вантажівку і в'їхав на ній у пішоходів на одній з вулиць Стокгольма. Надалі його засудили до довічного ув'язнення.

Спочатку Замановій надали тимчасовий вид на проживання, оскільки вона свідчила в суді проти терориста. Оскільки термін дії цього дозволу закінчився, вона подала запит на постійне проживання у зв'язку з "надзвичайними обставинами".

Це формулювання присутнє в міграційному законодавстві Швеції, але застосовується рідко.

Її заявку відхилила Міграційна служба Швеції, а потім і Шведський міграційний суд, коли українка подала апеляцію. Заманова звернулася у Вищий суд Швеції з питань міграції – Апеляційний міграційний суд.

Адвокат Заманової повідомив, що суд вирішив не розглядати її справу. Це означає, що рішення Шведського міграційного суду залишається в силі. Фактично, воно означає, що українка та її 14-річна дочка мають покинути Швецію протягом чотирьох тижнів.

Як повідомляв УНІАН, громадянин Узбекистану Рахмат Акілов 7 квітня 2017 року викрав вантажівку і в'їхав в пішоходів у центрі Стокгольма. В результаті теракту загинуло п'ять людей і десять отримали поранення. У червні цього року Акілова засудили до довічного ув'язнення.