Фото УНІАН

Начальник сектору контррозвідки ГУ СБУ в Запорізькій області та його підлеглий займалися шантажем і здирництвом. Вони вимагали та отримували хабарі з іноземців, що проживають на території Запорізької області.

Про це повідомила перший заступник директора Держбюро розслідувань Ольга Варченко у своєму пості в Facebook.

"Власне, джерелом їх (співробітників СБУ, - ред.) доходу були іноземні громадяни, у яких закінчився термін дії тимчасового дозволу на проживання в Україні. За те, що не скасують дозвіл і не повідомлять у Державну міграційну службу, силовики вимагали по 2 тисячі доларів хабара", - написала Варченко в пості.

Відео дня

Вона також зазначила, що в злочинній схемі брав участь іноземний громадянин, який раніше отримав українське громадянство. Він створив щось на зразок діаспори, яка допомагала прибулим у оформленні документів, оренді житла та вирішенні повсякденних життєвих питань.

За словами Варченка, саме цей громадянин був основним інформатором співробітників СБУ. Він регулярно подавав їм списки тих своїх земляків, у яких закінчувалося навчання в запорізьких ВНЗ, закінчувався термін дії дозволу на тимчасове проживання або ж хто оформляв шлюби з українцями заради отримання українського громадянства.

Держбюро розслідувань вже завершило досудове слідство у цій справі. За хабарництво, шантаж і покривання співробітники Служби безпеки України відповідатимуть за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України. Зараз їх юристи вивчають матеріали слідства.

Нагадаємо, тижнем раніше Ольга Варченко також повідомляла про затримання співробітника СБУ, який торгував персональними даними українських громадян. Він зливав інформацію щодо телефонних розмов з мобільного мережі, чим порушив закон «Про інформацію».