Російський суд відхилив апеляцію Павла Гриба / фото Facebook

У Міністерстві закордонних справ України назвали "фальшивим правосуддям" рішення Військової колегії Верховного суду Російської Федерації про визнання законності вердикту Північно-Кавказького окружного військового суду українському політв'язню Павлу Грибу, засудженому в Росії до шести років колонії загального режиму.

Про це повідомила речник МЗС Катерина Зеленко в Twitter.

Читайте такожМЗС закликає світ відреагувати на ситуацію із тяжкохворим активістом Бекіровим

Відео дня

"Російський суд відхилив останню апеляцію політичного бранця Павла Гриба. Павло є небезпечно хворим, але світ звик до кричущої зневаги міжнародного права і людського життя. Фальшиве "правосуддя" як димова завіса для задоволення цинічних цілей є керівним принципом Росії", - наголосила Зеленко.

Як повідомляв УНІАН, про затримання Гриба стало відомо 28 серпня 2017 року, коли про це заявив його батько, тодішній член громадської ради Державної прикордонної служби України. За словами батька, 24 серпня 19-річний юнак поїхав до білоруського Гомеля на зустріч із Тетяною Єршовою, з якою познайомився та спілкувався лише в соціальних мережах. Дівчина повинна була приїхати на зустріч із Росії. Пізніше стало відомо, що українця тримають у СІЗО в Краснодарі. Російські слідчі звинувачували його в нібито підготовці теракту на шкільній лінійці в Сочі.

У Павла тяжке вроджене захворювання - портальна гіпертензія, йому необхідне щоденне специфічне лікування. Влада Росії не допускає українських лікарів до Павла в СІЗО.

22 березня 2019 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив українця до шести років колонії загального режиму за звинуваченням у нібито «пособництві тероризму».

1 липня Павлу виповнився 21 рік.

Сьогодні, 23 липня, Верховний суд РФ визнав законним вердикт українському політв'язню.