17 років тому сталася Скнилівська трагедія / фото УНІАН

У Львові з міського бюджету виплатять одноразову грошову допомогу родичам загиблих у Скнилівській авіакатастрофі, яка сталася 27 липня 2002 року.

Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Читайте такожПадіння винищувачів Су-27: журналісти знайшли зв'язок між трагедіями з різницею у 16 років (відео)

Відео дня

«До 17-ї річниці авіакатастрофи, яка сталася на військовому летовищі «Скнилів» 27 липня 2002 року, з бюджету міста сім’ям загиблих виплатять матеріальну допомогу. По 2 тисячі гривень отримають 58 осіб. Загальна сума виплат складе 116 тисяч гривень»,- йдеться у повідомленні.

Одноразову матеріальну допомогу родичі загиблих (мешканці, які зареєстровані у Львові) отримають відповідно до розпорядження міського голови. Ці кошти виплатять у межах Комплексної програми соціальної підтримки окремих категорій громадян Львова.

Крім того, членам сімей загиблих у Скнилівській авіакатастрофі з травня 2019 року встановили пільги у розмірі 50% на оплату житлово-комунальних послуг. Їх теж відшкодовуватимуть з міського бюджету Львова.

Нагадаємо, Скнилівська трагедія - аварія, яка сталась 17 років тому під час святкування 60-ї річниці 14-го авіаційного корпусу ВПС України на летовищі «Скнилів» під Львовом 27 липня 2002 року. Тоді унаслідок падіння винищувача Су-27УБ у натовп глядачів загинули 77 осіб (серед них — 28 дітей), понад 200 постраждали. За кількістю загиблих, ця подія вважається найбільшою катастрофою в історії авіаційних свят.

Трагедія сталася через порушення правил пілотування. Одну з фігур вищого пілотажу, льотчики почали робити занадто близько до землі. Через що, літак зачепився крилом спочатку за дерево, потім за бетонне покриття аеродрому. І, зрештою, кілька разів перекинувшись, впав на людей. Пілоти встигли катапультуватися.

За наслідками розслідування трагедії, полковник Володимир Топонар, який кермував літаком був засуджений до 14-ти років ув'язнення. Другий пілот - полковник Юрій Єгоров отримав 8 років. До різних термінів ув'язнення були також засуджені командири авіаційного підрозділу та організатори авіа-шоу.