УНІАН

Тиждень починається з Міжнародного дня світлофора. Дата невипадкова - саме 5 серпня 1914 року в американському місті Клівленді з'явився перший попередник сучасних світлофорів. У нього були червоний та зелений ліхтарі, а при перемиканні світла видавався звуковий сигнал. Між тим, перший світлофор винайшов британець Джей Найт ще в 19 столітті. Цей апарат був встановлений біля будівлі парламенту в Лондоні в 1868 році. Через три роки ліхтар вибухнув і поранив поліцейського. Після цього про світлофор забули майже на 50 років - до 1910 року, коли був розроблений і запатентований перший автоматичний світлофорний пристрій з ліхтарями двох кольорів. Триколірні світлофори, схожі на сучасні, вперше побачили жителі Детройта і Нью-Йорка в 1920 році. З часом пристрої стали популярні в усьому світі.

Читайте такожКалендар подій: День Хіросіми, історія Пізанської вежі і світлофора, останній бій боксерів без рукавичок, підкорення Монблану, клятва на крові чилійських шахтарів

Є в понеділок і значущі історичні дати. Так, у 1583 році англійський мореплавець Гемфрі Гілберт відкрив острів Ньюфаундленд і оголосив його власністю Британії, заснувавши таким чином перше англійське поселення в Північній Америці. Зараз острів входить до складу Канади.

Відео дня

У 1775 іспанське судно «San Carlos» увійшло в бухту Сан-Франциско. Мореплавець Хуан де Айала став першим прибулим сюди європейцем.

У 1789 році у Франції скасоване кріпосне право.

В 1858 році з дна Атлантики була завершена прокладка телеграфного кабелю, який зв'язав Великобританію і США. Королева Вікторія першої обмінялася вітаннями з президентом США Джеймсом Бьюкененом.

У 1861 році в армії США були скасовані тілесні покарання.

У 1884 році на острові Бедлоу в Нью-Йорку був закладений перший камінь у фундамент статуї Свободи.

У 1891 році були випущені перші дорожні чеки - «American Express».

У 1921 році в американському Дейтоні, штат Огайо, був успішно випробуваний перший у світі автомобіль, керований по радіо.

У 1949 році стався землетрус в місті Амбато (Еквадор). Воно забрало життя понад п'яти тисяч чоловік.

5 серпня 1967 року вийшов у світ перший альбом групи «Pink Floyd» - «Волинщик біля воріт зорі» («The Piper At The Gates Of Dawn»), що включав в себе 11 композицій. Цей альбом, що складається в основному з пісень, написаних гітаристом Сідом Барретом, викликав інтерес публіки, відразу зайнявши 6-е місце в британському хіт-параді. Британська група «Pink Floyd» досі шанують у всьому світі.

У 2010 році 5 серпня сталася аварія на шахті Сан-Хосе в Чилі, в результаті якої 33 гірника (32 чилійця і один болівієць) опинилися замурованими на глибині близько 700 метрів і приблизно в 5 км від входу в шахту. Людям довелося перебувати під землею протягом рекордних 69 днів. Операція з порятунку почалася 12 жовтня 2010 року. Всі 33 шахтаря були підняті менш ніж за добу. Гірників зустрічали родичі, а також президент Чилі Себастьян Піньєра і президент Болівії Ево Моралес, сам колишній шахтар. Порятунок гірників обійшлося Чилі в 22 мільйони доларів. Після порятунку шахтарі зіграли у футбол з командою уряду Чилі, але програли з рахунком 9:2. У лютому 2011 шахтарі вирушили в паломництво до Ізраїлю. Пізніше гірники у своїх інтерв'ю розповіли про мужність, голод, молитвах і страху канібалізму, і про те, що поклялися на крові зберегти в таємниці деякі подробиці довгих днів очікування порятунку. У 2015 році про це событиии вийшов фільм «33» з Антоніо Бандерасом у головній ролі. Бюджет фільму склав 26 мільйонів доларів.

Неофіційні свята, за що світ зобов'язаний різних спільнот, у тому числі, в соцмережах, - День розглядування горизонту і День распрямившегося штопора.

Іменини у Трохима, Феофіла, Михайла, Анни, Віталія та Андрія.