Саме громадянином України ідентифікує себе більшість населення / фото УНІАН

65% опитаних українців ідентифікує себе в першу чергу громадянином України. Відсоток таких громадян дещо зріс порівняно із 2010 роком, коли так себе ідентифікували 57%.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» 7-12 серпня 2019 року.

Читайте такожОпитування показало, скільки українців вважають себе патріотами

Відео дня

Цьогоріч зафіксовано найменшу за час досліджень кількість тих, хто ідентифікував себе як жителя свого регіону, міста, села (15%), також зменшилась кількості тих, хто обрав би альтернативу «просто людина» (18% цьогоріч, 29% - минулого року).

Трохи зріс відносно минулого року відсоток тих, хто назвав би свою національність (16%). Ще 10% відсотків ідентифікують себе насамперед за родинною роллю, 8% - як радянську людину, 7% - як європейця, ще 6% - громадянин світу, близько по 3-4% назвали б свої релігійні переконання або професію. 

«Громадянин України», як ідентифікатор, є домінуючим у всіх регіонах України, водночас на Заході таких респондентів найбільше – 72%, у Центрі обрали цю альтернативу - 66%, на Півдні – 62%, на Сході – 51%. Також вона більш характерна для молодших респондентів і чоловіків. А для жінок за результатами опитування відносно важливіша ідентифікація з родинною роллю.

Ідентифікація «Просто людина» більш популярна серед жителів Центру і Півдня, а «житель свого регіону», «родинна роль» - для жителів Сходу. Також асоціація із «радянською людиною» притаманна більше жителям південного та східного макрорегіонів, людям старшого віку і біднішому населенню. Більше ототожнюють себе із «європейцями» забезпеченіші особи, а із «громадянином світу» - наймолодші респонденти.