Гарантувати безпеку викривачів корупції в Україні буде непросто / фото УНІАН

Система виплат премій за викриття корупції (сума винагороди – до 10% від суми неправомірної вигоди) не буде адекватно працювати в українських реаліях.

Таку думку в коментарі «Главреду» висловив адвокат Ростислав Кравець.

Читайте такожКорупція в оборонці: ДБР розслідує чергову гучну справу проти високопосадовців

Відео дня

"Швидше, ініціатива стане черговим приводом для певної корупції. По-перше, вкрай складно буде встановити збитки і ту суму, яку держава буде отримувати. По-друге, мають бути конкретні суми, які надалі стягнуть. Інакше станеться, що після викриття і в бюджет не потрапить ані копійки, і самому викривачу", - зазначив він.

Адвокат також замислився над питанням, звідки держава буде брати кошти на утримання і захист викривачів.

"Потрібно бути об'єктивними – чимало схем настільки криміналізовані, там йдуть такі величезні потоки, що питання здоров'я і життя самих викривачів буде стояти дуже актуально. І за чий рахунок це все буде утримуватись, якщо держава врешті-решт не отримає витрат?", – зазначив Кравець.

Експерт констатував, що в Україні нерідко трапляються ситуації, коли правоохоронні органи проводять слідство неналежним чином.

"У результаті людина формально нібито має нести відповідальність. Але юридично документи складені невірно, або адвокати добре спрацювали, і в підсумку не настала відповідальність, як і компенсація. Тоді держава має нести витрати на виплату теоретичної винагороди? А якщо мова буде йти про серйозні злочини, то людині потрібно подбати не лише про свій захист, а й про захист своєї родини", - зазначає Кравець.

Адвокат нагадав, що в Україні є програма захисту свідків, але надають її тільки на час конкретного процесу.

"Коли він закінчується – все, охорона знімається. І люди мають усвідомлювати, що, йдучи таким шляхом, можна втратити своє життя – доведеться постійно перебувати під чужими прізвищами і не мати можливості зв'язатися зі своїми родичами. В Україні є подібні програми, але те, що показують у кіно, і те. що відбувається в житті – це дві великі принципові різниці", - резюмував Кравець.

Нагадаємо, в Офісі президента України готують законопроекти, що передбачають матеріальну винагороду викривачам корупції в межах 10% від суми відшкодованих державі збитків або розміру хабара.

Заступник керівника Офісу глави держави Руслан Рябошапка запевнив, що викривачі корупції не лише будуть заохочені матеріально, але й отримають захист від переслідувань.