Кількість утримуваних в СІЗО перевищує встановлений ліміт / фото: ombudsman.gov.ua

В Одеському слідчому ізоляторі провели перевірку, під час якої виявили низку порушень вимог національного законодавства і недотримання міжнародних рекомендацій та норм у сфері поводження із засудженими та особами, узятими під варту.

Про це повідомляє прес-служба Уповноваженого ВР з прав людини.

Читайте також"Не посміхайся, до тебе прийдуть": волонтер, яка зробила резонансною справу вбитого бойовика, розповіла про погрози

Відео дня

Так, попри встановлений ліміт наповнення установи у 1227 осіб, в ній утримуються 1235 в’язнів. Це є свідченням про перенаповнення слідчого ізолятора та недотримання норми площі на одного засудженого чи узятого під варту.

У приміщеннях збірного відділення установи та камерних приміщеннях відсутні примусова вентиляція, вікна та лавки для сидіння.

Приміщення перебувають в антисанітарних умовах: задуха, підвищена вологість, пліснява. В’язні вимушені користуватися саморобними вентиляторами. Утримування в таких приміщеннях, зазначають у омбудсмена, можна охарактеризувати як катування, жорстоке або таке, що принижує гідність, поводження або покарання.

Численні порушення також виявлені в організації харчування. Зокрема, в установі не дбають про санітарно-гігієнічні вимоги під час обробки продуктів, приготування, зберігання, роздачі їжі та миття посуду. Крім того, немає контролю у дотриманні кухарями та іншим персоналом їдальні особистої гігієни, а працівники харчоблоку взагалі не пройшли обов’язкове медичне обстеження.

"При цьому, моніторинговою групою зафіксовано наявність у цих приміщеннях щурів та велику кількість комах. Вказане може призвести до спалаху кишково-шлункових захворювань осіб, які утримуються в установі", - йдеться у повідомленні.

ombudsman.gov.ua
ombudsman.gov.ua
ombudsman.gov.ua

В омбудсмена пообіцяли повідомити Міністерство юстиції України про виявлені порушення прав в’язнів та надання рекомендацій щодо їх усунення.

Як повідомляв УНІАН, прокуратура виявила серйозні порушення умов утримання ув'язнених у двох СІЗО та у виправних колоніях Одеси й Одеської області.