Дія закону буде поширюватися на таксі / фото REUTERS

Позафракційний народний депутат, автор закону про запровадження штрафів за перевезення дітей в автомобілі без дитячого автокрісла Дмитро Шпенов зазначає, що цей закон стосуватиметься й таксі.

Про це він сказав у коментарі УНІАН, відповідаючи на запитання, чи поширюється закон на громадський транспорт, зокрема, маршрутки.

"Він однозначно поширюється на таксі. І в таксі тепер повинні бути передбачені, як це загальноприйнята практика в усій Європі, - є там автомобільні крісла, в багажнику лежать дитячі крісла", - сказав Шпенов.

Відео дня

Він зазначив, що коли готував законопроект, розумів, що сума штрафу в 510 грн для деяких сімей є дуже великою сумою. "Плюс, мінімальне крісло коштує від 300 гривень - це теж пристойна сума для сьогоднішньої, по суті, бідної країни. Але це вимушений захід, тому що є чітка статистика, яка свідчить про те, що на 52% смертність дітей залежить саме від того, в кріслі вони чи ні", - пояснив парламентарій.

Щодо маршруток Шпенов висловив думку, що громадського транспорту закон стосуватися не повинен. Він уточнив, що є "спеціальний закон про перевезення пасажирів у маршрутках і автобусах".

Читайте такожВ Україні запровадили штрафи за перевезення дітей в автомобілі без автокрісла

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 29 жовтня, Верховна Рада прийняла в першому читанні й у цілому закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення правил перевезення дітей» (№ 1150).

Законопроектом встановлюється штраф за порушення правил перевезення дітей у розмірі 510 грн (30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), за повторне правопорушення, вчинене протягом року - 850 грн (50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Згідно з пояснювальною запискою, в підпунктах "б-г" пункту 21.11 Правил дорожнього руху визначено, що забороняється перевозити дітей, зріст яких менше 145 см або які не досягли 12-річного віку в транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, що дозволяють пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу; дітей до 16-річного віку - в кузові будь-якого вантажного автомобіля; організовані групи дітей у темну пору доби.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, використання дитячих автомобільних крісел знижує ризик отримання травм у ДТП на 70%, а рівень смертності - на 54%.