У 2019 році індекс оптимізму в Україні склав 25 пп. проти 4 пп. у 2018 році / УНІАН

За даними соціологів, в 2019 році в Україні відбувся сплеск оптимізму на тлі поступової втрати оптимістичних настроїв у світі.

Читайте такожСоціолог пояснивши, чому українці сприймають Зеленського та уряд рушіями реформ

Про це повідомляє Київський міжнародний інститут соціології (КМІС), посилаючись на дані міжнародного дослідження, проведеного Міжнародною асоціацією незалежних дослідницьких агентств Gallup International.

Відео дня

Відзначається, що в Україні дослідження вже п'ятий рік поспіль проводить КМІС. Глобальне опитування під гаслом «Кінець року» асоціація Gallup International проводить кожен рік з 2013 року.

Респондентам сьомий рік поспіль ставлять традиційне запитання про їх очікування щодо майбутнього року: «Що стосується вас особисто, чи вважаєте Ви, що до 2020 року буде краще, гірше чи так само, як у 2019-му?».

У 2019 році у дослідженні взяли участь понад 45 тис. жителів з 46 країн світу. Дослідники вважають, що ці результати можна екстраполювати на всіх жителів Землі.

Як інформують соціологи, дослідження вказує, що людство поступово, з певними коливаннями, але втрачає оптимізм. Так, за даними опитування 2019 року, 37% жителів планети сподіваються на краще в новому році. Трохи менше, 31% не очікують жодних змін, а чверть - 25% - залишаються песимістами, вважаючи, що буде гірше. Не визначилися з відповіддю 7%.

«Індекс оптимізму, що обчислюється відніманням з оптимістично налаштованих тих, хто налаштований песимістично, склав 12 процентних пунктів (пп.), тоді як у 2018 році він в середньому дорівнював 13 пп. В Україні у 2019 році, у порівнянні з 2018 роком, відбувся значний приріст оптимістичних настроїв і зазначений індекс склав 25 пп. проти 4 пп. у 2018 році. В цілому ж Україна опинилася на 15-му рядку за рівнем оптимізму своїх жителів серед 46 країн», - повідомили в КМІС.

Водночас зазначається, що загальний індекс оптимізму - 12 пп. - нижче всіх результатів минулих років з початку досліджень (дані з 2013 року), хоча невеликі коливання у бік збільшення або зменшення цього показника все-таки були.

Читайте такожВ Україні побільшало громадян, які готові терпіти матеріальні труднощі для успіху реформ - опитування

За даними дослідження, в Україні на краще в новому році сподіваються 42%, тоді як гіршого очікують 17% опитаних. Відносно багато респондентів, трохи більше чверті (26%), вважають, що нічого не зміниться. Це найвищий рівень оптимізму за 5 років вимірювання, який перевищив досить високий показник 2015 року.

У КМІС відзначають, що оптимізм українців, очевидно, пов'язаний з обранням нового президента і Верховної Ради України, високим рівнем очікувань, надією на те, що їх особисте життя в результаті виборів зміниться на краще. Рівень оптимізму істотно зріс у порівнянні з розчаруваннями 2016-2018 років, коли рівень оптимізму впав до 2-х і 4-х балів.

Індекс оптимізму у росіян в цьому році становить 2 пп., при тому що рік до цього він складав мінус 3 пп. «Причому, що цікаво, з 2013 по 2015 рік індекс оптимізму в Росії стрімко піднімався - з -9 пп. до 32 пп. Це можна вважати показником того, з чим пов'язують надії на краще різні народи. Можна припустити, що в Росії чинником таких надій могли стати, так зване «вставання з колін» і кримська експансія», - пояснили соціологи, відзначаючи, що в Росії фактор Криму, мабуть, виявився не таким тривалим, і індекс оптимізму знизився.

В цьому році сусідами України за рівнем оптимізму виявилися Македонія та Аргентина (25 і 23 балів відповідно).

Найвищий рівень оптимізму у жителів таких країн, як Перу (вищий бал), Албанія, Нігерія, Казахстан і Вірменія. Найбільш песимістично налаштованими виглядають Ліван, Гонконг, Йорданія, Боснія і Герцеговина та Італія.