СБУ провела обшуки в офісі телеканалу "1+1" / фото УНІАН

Національна спілка журналістів України стурбована обшуками у приміщеннях "1+1 media" (редакція програми "Секретні матеріали") та у помешканнях журналістів телеканалу "1+1".

Про це йдеться в заяві, яку оприлюднив на своїй сторінці у Faceboook голова НСЖУ Сергій Томіленко.

"Обшуки мають насамперед відбуватися у фігурантів викривальних матеріалів, а не на роботі та вдома у їхніх авторів. Служба безпеки України не повинна залякувати журналістів і демонструвати готовність застосовувати свій репресивний арсенал проти українських ЗМІ та їхніх працівників", - ідеться в заяві.

Відео дня

У НСЖУ вважають, що "обшуки на одному з провідних національних телеканалів - це чіткий сигнал тривоги для всіх журналістів: держава готова зазіхати на право журналістів тримати у таємниці свої джерела, а утиски свободи слова називати "необхідними слідчими діями".

Читайте такожСлідчі СБУ під час обшуку в офісі компанії "1+1" вилучили два системні блоки з комп’ютерів

Національна спілка журналістів України закликає:

  • Службу безпеки України надати переконливе обґрунтування необхідності проведення надзвичайних заходів - обшуків у журналістських приміщеннях та домівках;
  • парламентські комітети - з питань свободи слова, гуманітарної та інформаційної політики - невідкладно провести спільне засідання, на якому заслухати представників СБУ та "1+1media" щодо проведених обшуків;
  • журналістів та ЗМІ виявляти журналістську солідарність та максимально висвітлювати всі обставини як цього інциденту, так і будь-якої справи, яку правоохоронці чи спецслужби порушують проти журналістів чи ЗМІ.

"Національна спілка журналістів України постійно інформуватиме міжнародних партнерів про розвиток надзвичайної ситуації - обшуки спецслужбою редакційних приміщень групи "1+1" та журналістських помешканнях", - запевнили в НСЖУ. 

Як повідомляв УНІАН, напередодні співробітники СБУ влаштували обшуки в офісі групи "1+1 медіа" на вулиці Куренівській в Києві. Там працюють журналісти програм "Гроші" та "Секретні матеріали", які виходять на каналі "1+1". Згодом стало відомо також про обшуки у помешканнях журналістів Євгена Куксіна та Дениса Данька.