REUTERS

Небайдужі представники громадянського суспільства, шоу-бізнесу, художники і політики України об'єднали зусилля для створення благодійного фонду «Безпечне небо» для допомоги 11 сім'ям загиблих в авіакатастрофі літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" в Ірані і будівництва меморіалу в аеропорту "Бориспіль".

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила президент Інституту демократії і розвитку "Polita" Катерина Одарченко.

«Ми хочемо привернути увагу до солідарності, що ми всі підтримуємо цих українців і готові не тільки словом, а й грошима підтримати родини. Другий момент - це, безумовно, приділити увагу тим темам, про які мало говорять, в тому числі темам безпеки в глобальному плані», - наголосила Одарченко.

Відео дня

Присутній на конференції президент МАУ Євген Дихне висловив подяку за створення фонду.

Читайте такожВ Ірані не погоджуються з вимогою Канади компенсувати понад мільярд доларів за збиття літака МАУ

«Хочу сказати, що це дуже незвичайна і дуже знакова громадянська ініціатива, і я тут представляю не стільки авіакомпанію МАУ, а 2600 людей колективу компанії. Від їх імені хочу насамперед висловити співчуття всім родичам наших колег, наших товаришів, які загинули на цьому трагічному борту», - сказав Дихне.

Про цілі та пріоритети роботи благодійного фонду «Безпечне небо» розповіла виконавчий директор фонду Анна Міщенко.

«У нас є кілька цілей. Одна з них - це донація коштів на встановлення меморіалу в аеропорту "Бориспіль". Ми вважаємо, що цей меморіал потрібно встановити через рік, за цей рік ми хочемо провести відкритий конкурс, залучити художників до розробки цього проекту, щоб він влаштовував і сім'ї, і всіх причетних до цієї катастрофи, і був для нас пам'ятним знаком на багато років», - сказала Міщенко.

Другим завданням є фінансова допомога сім'ям загиблих. За словами голови фонду, зібрані за рік кошти будуть розподілені рівними частками між сім'ями.

Читайте також"Отримали відмову": Зеленський заявив, що Іран хотів виплатити родинам загиблих в авіакатастрофі МАУ по $80 тисяч

Третьою метою фонду Міщенко назвала привернення уваги суспільства до прозорого висвітлення процесу розслідування на всіх його етапах.

Також вона наголосила, що фонд не планує залучати кошти фізичних осіб.

«Ми хочемо консолідувати бізнес в Україні для допомоги людям, які опинилися в цій історії і в цій трагедії. Ми звертаємося до бізнесу і просимо бізнес за логікою корпоративної відповідальності, за логікою солідарності підтримати нас, компанію МАУ і людей, що опинилися в цій ситуації, і допомогти зібрати кошти», - сказала Міщенко.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, вилетів з аеропорту о 6.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі дев'ять членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великобританії.