REUTERS

Міністерство закордонних справ України продовжить добиватися притягнення Російської Федерації до відповідальності за збиття літака «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі МЗС України у зв’язку із обговоренням у Раді безпеки ООН питання розслідування збиття літака рейсу МН17.

Зокрема, в Нью-Йорку за ініціативи РФ Рада безпеки ООН провела закриті консультації щодо початку судових засідань у справі про притягнення до відповідальності перших чотирьох обвинувачуваних у збитті літака «Малайзійських авіаліній» рейсу МН17.

Відео дня

Читайте такожСуд у справі МН17 продовжать за зачиненим дверима через коронавірус

У цьому зв'язку позицію держав-учасниць спільної слідчої групи (Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України) представила член Ради безпеки ООН Бельгія.

«Учасники засідання надали повну підтримку незалежному і неупередженому процесу, який слухається окружним судом міста Гаага. Було висловлено заклик до Росії припинити поширення дезінформації, виконувати резолюцію Ради безпеки ООН 2166, в повній мірі співпрацювати зі слідством та відповідати на запити про надання правової допомоги від спільної слідчої групи», - йдеться у заяві.

Своєю чергою, слідчі і прокурори від України продовжать роботу в спільній слідчій групі з метою встановлення всіх осіб, які були причетні до загибелі 298 пасажирів і членів екіпажу рейсу MH17, включаючи і замовників цього злочину.

Також сказано, що «зі свого боку МЗС України продовжить роботу, спрямовану на притягнення Російської Федерації до відповідальності за порушення Конвенції про запобігання фінансування тероризму, адже саме завдяки російській підтримці, зокрема постачанню ПЗРК «Бук», і було вчинено цей жахливий злочин».

«Віримо, що справедливість буде встановлено, а всі винні нестимуть адекватну відповідальність», - підсумували у МЗС.

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Спільна слідча група встановила, що літак збила ракета, випущена з російського комплексу «Бук».

Першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), російський генерал Сергій Дубинський, російський терорист Олег Пулатов і український терорист Леонід Харченко.

9 березня e судовому комплексі «Схіпхол» (передмістя Амстердама) Окружний суд Гааги розпочав судові засідання стосовно перших чотирьох підозрюваних у справі щодо збиття літака