Скриншот видео

Про це повідомляє фонд «Відкрита Росія».

Член московської Громадської спостережної комісії (ГСК) Зоя Свєтова з'ясувала, що Чирнія, засудженого до семи років колонії строго режиму, тиждень тому доправили з Магадана, де він відбував покарання, до Москви.

 «Мені повідомили, що він у Москві, і я його шукала у різних СІЗО. Виявилося, його відправили в Інститут імені Сербського, — повідомила Свєтова. — Може бути, мета цієї "спецоперації" — визнати Олексія Чирнія неосудним, помилувати і відправити в Україну на лікування? Інакше навіщо везти в Москву?».

Відео дня

Читайте такожВ'язні Кремля: ЗМІ розповіли про українців, кинутих в застінки російських в'язниць

Експертиза щодо Чирнія проводиться вже втретє. Психічний розлад, ймовірно, став наслідком тортур, яким він міг піддаватися під час попереднього слідства, вважають правозахисники.

В суді у справі іншого фігуранта так званої справи «кримських терористів» Олега Сенцова Чирній виступав як свідок, але відмовився відповідати на питання і лише підтвердив вірність своїх оголошених свідчень, які дав на стадії слідства.

Як повідомляв УНІАН, українського режисера Сенцова, активістів Олександра Кольченка, Чирнія і Геннадія Афанасьєва у травні 2014 року затримали в окупованому Росією Криму співробітники ФСБ. Їх звинуватили в підготовці терактів.

Афанасьєв і Чирній дали свідчення і, уклавши угоду зі слідством, були засуджені до 7 років позбавлення волі кожен.

Сенцова і Кольченка 25 серпня 2015 року російський суд засудив до 20 і 10 років ув'язнення в колонії суворого режиму.