Голова Донецької обласної держадміністрації Володимир ЛОГВИНЕНКО вважає, що поки рано давати оцінку ефективності погодинної оплати праці шахтарів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив 20 серпня на прес-конференції.

«Важко зараз сказати щось про форму нової оплати праці, лише декілька підприємств працюють», - сказав губернатор.

Відео дня

На жаль, зазначив В.ЛОГВИНЕНКО, в Донецькій області «є вугільні підприємства, на яких 100% зарплата виплачується за рахунок коштів держбюджету».

Крім того, за його словами, «на вуглевидобувних підприємствах регіону сьогодні 37% - працюючі пенсіонери». Він додав, що також «є надмірна чисельність - при обсягу видобутку 35 млн. тонн на рік у галузі не повинні працювати більше 60 тисяч чоловік, а на сьогодні день працює більше 100 тисяч».

Парадоксально, підкреслив В.ЛОГВИНЕНКО, але на шахтах «існує дефіцит гірників очисного забою, прохідників, тобто, основних професій». «Престижність шахтарської праці втратила свою значущість, - зазначив губернатор. - При тій заробітній платні, яка є сьогодні у вугільній промисловості, безумовно, це абсолютно не привабливо за тих умов праці, які є».

Як повідомляв УНІАН, Мінвуглепром ввів з 1 липня як експеримент погодинну оплату праці на 7 шахтах. Експеримент триватиме 3 місяці.

Погодинна оплата введена, зокрема, на ДП «Шахтоуправління Донбас», на шахті Центральна ДП «Красноармійськвугілля», на шахті Білозерська ДП «Добропіллявугілля», «ім. Гайового» ДП «Артемвугілля», "ім. 19 Партз`їзду" ВАТ «Луганськвугілля», на шахті № 81 Київська ДП «Ровенькиантрацит», а також на шахті «Червоноградська» ДП «Львіввугілля».

Про те, що з 1 липня ц.р. на погодинну оплату праці будуть переведені шахтарі, які працюють в умовах підвищеного ризику, заявила 11 червня прем`єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО.

При цьому глава уряду зазначила, що перехід на погодинну оплату праці не приведе до зниження рівня існуючої заробітної плати у вуглевидобувній галузі України.