Забороною гральний бізнес "штовхають" у тінь, вважає більшість опитаних / УНІАН

За результатами опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» в березні 2017 року, лише 17% вважають, що заборона грального бізнесу виявилася успішною, натомість 71% говорять, що вона була скоріше або цілком неуспішною. 79% респондентів вважають, що заборона сприяла переходу цього виду діяльності у тіньовий сектор економіки, 57% вважають, що вона привела до зменшення надходжень до державного та місцевого бюджетів.

Читайте такожЮжаніна про гральний бізнес: Мінфін не пояснює, чому відбувається затягування зі врегулюванням ринку

38% українців вважають, що внаслідок легалізації азартних ігор держава могла б отримати додаткові гроші, які буде платити гральний бізнес як податки. Кожен п’ятий стверджує, що легалізація сприяла б зниженню корупції у цій сфері, або ж створенню нових робочих місць. По 12% переконані, що дозвіл на ведення ігрового бізнесу привернув би іноземних туристів в Україну, або ж сприяв розвитку підприємництва. Серед азартних ігор, які можуть бути дозволені в Україні 58% опитаних зазначили, що такими можуть бути лотереї.

Відео дня

Майже половина опитаних переконані, що заборона азартних ігор жодним чином не вплинула на зменшення кількості людей, які витрачають гроші на азартні ігри.  57% вважають, що заборона не сприяла зменшенню кількості залежних від азартних ігор людей. 17% сказали, що мали досвід гри в азартні ігри на гроші як мінімум один раз за останні п’ять років, тобто коли заборона вже діяла.

Чверть опитаних вважають, що допустити на ігровий ринок України в разі його легалізації в найближчому майбутньому можна лише українські компанії. Менше 1% українців думають, що такий дозвіл можна надати компаніям з Росії. 7% думають, що такий дозвіл можна надати компаніям з ЄС, 2% − з США.

Лише 24% опитаних українців вважають себе азартними людьми. 75% респондентів вважать, що їм не притаманна така риса. 67% респондентів вважають, що повнолітня людина має право грати в азартні ігри на гроші. 74% респондентів вважають, що у випадку потрапляння в залежність від азартних ігор відповідальність в першу чергу за це несе сама людина. Лише 2-4% опитаних зазначили, що вони особисто вони або їхні родичі потрапляли у таку залежність.