Люди приносять до церкви гілочки верби / фото УНИАН

Православні християни cьогодні, за тиждень перед Великоднем, відзначають одне з 12 головних свят - Вербну неділю або Вхід Господній в Єрусалим.

Це релігійне свято започатковане в пам'ять про день в житті Христа, коли він в'їхав до Єрусалима, і все місто вийшло йому назустріч.

Як сказано в Євангелії, люди встеляли його шлях пальмовими гілками і вітали вигуками "Осанна!", як зазвичай зверталися тільки до царя. Причиною тріумфування було диво, яке явив напередодні Ісус, воскресивши Лазаря і, довівши тим самим своє право називатися Сином Божим.

Відео дня

За традицією, в це свято віруючі несуть до церкви для освячення гілки верби. Вони символізують пальмові гілки, якими вітали вхід Ісуса в Єрусалим напередодні Його розп'яття.

Вважається, що гілки верби набувають магічних властивостей. Ними били домашніх тварин під час вигону з хліва або з двору, а увійшовши в будинок, легенько били дітей, щоб були добрими і ввічливими, примовляючи: «Не я б'ю, - верба б'є, недалечко червоне яєчко! За тиждень вже Великдень".