Жителям окупованих територій потрібно отримати українські біометричні паспорти / rossandhelen / Depositphotos

В Міністерстві закордонних справ України наголошують, що громадяни України, які проживають на окупованих Росією територіях Криму і окремих районів Донецької і Луганської областей, матимуть змогу користуватися безвізовим режимом з Європейським Союзом, отримавши українські біометричні паспорти.

Про це йдеться у повідомленні департаменту консульської служби МЗС України у соціальній мережі Facebook.

"Громадяни України, які постійно проживають на територіях тимчасово окупованих АР Крим та ОРДЛО, як і решта громадян України, матимуть право користуватися перевагами безвізового режиму з ЄС на загальних умовах, оформивши біометричний паспорт України та дотримуючись інших відповідних вимог для безвізових подорожей", - наголосили в МЗС.

Відео дня

Дипломати розповіли про позитивні зміни для українських громадян після запровадження безвізового режиму для короткострокових поїздок (до 90 днів протягом 6 місяців) до Шенгенської зони за наявності біометричного паспорта.

Читайте такожУ МЗС перерахували країни ЄС, до яких українці зможуть їздити без віз

Зокрема, вони стверджують, що запровадження безвізового режиму забезпечить мобільність та ліквідує «лінію розподілу» між Україною та ЄС, яка наразі створена в силу складних процедур оформлення віз.

Також запровадження безвізу сприятиме розвитку ділових контактів, необхідних для ефективного функціонування поглибленої зони вільної торгівлі з ЄС, а також співробітництву в економічній, політичній, науковій, культурно-гуманітарній та інших сферах, сприятиме також подальшій успішній інтеграції України в європейське співтовариство.

Українські дипломати відзначають, що безвіз дасть змогу побачити на власні очі, що насправді являє собою Європа, якими є європейські принципи і цінності, а також переконатися у моделі соціального устрою, за якою має розвиватися Україна.

"Запровадження ЄС безвізового режиму для України свідчитиме про високу довіру держав-членів та інституцій ЄС до рівня безпеки документів, управління кордоном, запобігання нелегальній міграції, боротьбі з організованою злочинністю та забезпечення прав та свобод людини в Україні", - заявили в МЗС.

"Це безумовний позитивний сигнал та аргумент для проведення переговорів про запровадження іншими країнами безвізового режиму для українських громадян", - підсумували дипломати.

Як повідомляв УНІАН, 6 квітня Європарламент підтримав пропозицію Європейської комісії надати Україні безвізовий режим.

Згідно з прогнозами, після всіх інших процедур рішення ЄС про надання Україні безвізового режиму набуде чинності в червні поточного року.