В ООН закликали українські органи прокуратури проводити розслідування порушень прав ув'язнених / фото УНІАН

В підкомітеті ООН з недопущення катувань заявляють, що в українських ізоляторах тимчасового тримання (ІТТ) підозрюваних часто утримують понад дозволений законом час з метою уникнення відповідальності за нанесення побоїв таким затриманим.

Про це під час круглого столу заявив член підкомітету ООН Віктор Захарія.

Він заявив, що Кримінальний процесуальний кодекс 2012 року поліпшив ситуацію з триманням під вартою підозрюваних, і тепер значно менше осіб очікують вироку суду у слідчих ізоляторах. Також він зауважив, що покращилося функціонування інституту безоплатної правової допомоги.

Відео дня

Водночас у ООН мають застереження щодо катувань затриманих. При цьому мова йде як і про затриманих представниками держави – СБУ, Нацполіції – так і представниками добровольчих батальйонів.

Читайте такожООН: гроші не були основним мотивом глобальної кібератаки

Захарія зауважив, що "багато з таких осіб були піддані катуванням, перебуваючи під контролем СБУ, або ж були неофіційно ув'язнені добровольчими батальйонами з відома або за мовчазної згоди офіційної влади".

Окрім того, Захарія звернув увагу на практику, коли затриманих утримують в ІТТ понад дозволений законом термін у 3 доби. За його словами, це роблять службові особи силових структур з метою уникнути відповідальності за нанесення побоїв затриманим - чекають, допоки не зникнуть сліди катувань.

Підкомітет ООН закликає владу України (органи прокуратури) проводити розслідування таких випадків і не допускати такого надалі.