В Держкіно відмовилися коментувати слідчі дії / фото УНІАН

Київська прокуратура проводить розслідування діяльності керівництва Держкіно. Досудовим слідством уже встановлено, що бюджетні гроші, виділені на український кінематограф, переводились у готівку через фіктивні фірми, йдеться в сюжеті ТСН.

Доступ до рахунків Держкіно та підозрілих компаній прокурори отримали в суді Голосіївського району Києва. Завдяки ній вдалося з'ясувати, що підприємства після отримання фінансування від держави сплачували за неіснуючі послуги фірмам, котрі переводили гроші в готівку через конвертаційні центри. Під перевірки підпали всі, хто впродовж останніх трьох років отримував бюджетні гроші – це з десяток кінокомпаній, причетних до розподілу коштів, виділених на розвиток вітчизняного кінематографа.

Читайте такожТворці фільму "Захар Беркут" отримають від Держкіно 30 мільйонів гривень

Відео дня

Знавці галузі кажуть, що бал правлять два-три продюсери, котрим виділяється левова частка всіх асигнувань від держави. Бюджети фільмів завищуються мінімум удвічі, а найчастіше – в чотири або п'ять разів. Завдяки цьому гроші від держави стають прибутком для виробників кінопродукту – і якість роботи та успішність стрічок у прокаті вже для них неважлива. У списку прокуратури є 14 компаній, серед "Проното фільм", якою керує Максим Асадчий, а також кіностудії "Інсайт Медіа" та "Директорія кіно", які належать Володимиру Філіпову – він за кілька років отримав третину всіх дотацій.

Тут слідчі підозрюють схему "пов'язаних осіб", адже Філіпов свого часу продюсував стрічки Михайла Іллєнка – рідного дядька голови Держкіно Пилипа Іллєнка. І саме компанії Філіпова, за данними досудового слідства, переводили бюджетні кошти в готівку. Сам він коментувати цю інформацію відмовляється. "Я не знаю, звідки ви знаєте цю інформацію, але в нас ніякої такої інформації немає. Мабуть, вам прокуратури доповідає оперативніше, ніж нам", - сказав він. 

Відмовилися коментувати слідчі дії і в Держкіно – там заявили, що Іллєнко перебуває у відпустці, а інші працівники не мають на це повноважень. На телефонні дзвінки Іллєнко не відповідає. У прокуратурі теж чекають, коли він повернеться з відпустки, аби перевірити виявлені факти.

Прокуратура – не єдиний орган, який наразі перевіряє фінансову діяльність Держкіно. Кілька тижнів тому масштабну перевірку розпочали аудитори Рахункової палати. Свої висновки вони обіцяють оприлюднити наприкінці вересня.