Міністр закордонних справ України Костянтин ГРИЩЕНКО запропонував Європейському Союзу до 2012 року ввести спільний прикордонний контроль для полегшення доступу футбольних уболівальників на матчі фінальної частини чемпіонату Європи.

В оприлюдненому сьогодні інтерв`ю Інтернет-виданню EurActiv міністр сказав, що зробив цю пропозицію під час міністерського засідання к рамках ініціативи ЄС «Східне партнерство» 13 грудня в Брюсселі.

«Одна з наших пропозицій була використовувати саміт «Східного партнерства» (другий саміт «Східного партнерства» має відбутися у травні 2011 року в Будапешті – УНІАН) як відправну точку для введення спільного прикордонного контролю між Україною і країнами - членами ЄС на наших західних кордонах до 2012 року», - сказав міністр.

Відео дня

Він відзначив, що Україна хотіла б спростити перетин кордону і одночасно продемонструвати, що спільний контроль може бути ефективним.

«(Ми хочемо – УНІАН) продемонструвати, що спільний контроль може бути і ефективними воротами, в яких зупинятимуться люди з кримінальною поведінкою, потенційні мігранти або терористичні ризики, і, водночас, економити більше часу і робити це (перетин кордону – УНІАН) більш комфортним», - сказав К.ГРИЩЕНКО.

При цьому, за його словами, введення такого спільного контролю дасть можливість людям реально оцінити і зрозуміти, що дає їм «Східне партнерство».

Як повідомляв УНІАН, 13 грудня міністри закордонних справ країн - членів ЄС і країн - учасниць «Східного партнерства» обговорили перспективи подальшого розвитку цієї ініціативи ЄС.

Ініціатива «Східне партнерство» була започаткована у травні 2009 року на саміті у Празі. Вона передбачає співпрацю ЄС з країнами - східними сусідами ЄС. Учасниками програми, окрім країн - членів ЄС, є Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Молдова і Україна.