У Міністерстві надзвичайних ситуацій створять нову службу порятунку – «Українські ангели», куди залучатимуть приватні вертольоти для надання допомоги постраждалим у екстрених ситуаціях.

Як пише газета «Сегодня» (№58 від 16 березня), ідея створення нової служби порятунку «Українські ангели» полягає в тому, що для надання допомоги постраждалим у екстрених ситуаціях використовуватимуться вертольоти, що належать приватним особам. Такий проект задумав голова МНС Віктор БАЛОГА спільно з новопризначеним керівником Департаменту авіації відомства Євгеном ЧЕРВОНЕНКОМ, зазначає видання.

За словами Є.ЧЕРВОНЕНКА, приватні вертольоти використовуватимуться для розвідки місцевості, де відбулася якась НП і для транспортування постраждалих. За його словами, на сьогодні згоду взяти участь у роботі нової служби порятунку дали вже 16 власників вертольотів.

Відео дня

Крім того, як відзначив директор Департаменту авіації МНС, «Українські ангели» цілодобово чергуватимуть. Усю Україну поділять на спеціальні зони, за кожною з яких буде закріплено вертоліт, а також буде визначена базова лікарня, куди доставлятимуть постраждалих. Графік вильоту, щоб він не йшов врозріз із планами власників вертольотів, складатиметься мінімум на місяць уперед і будуть передбачені взаємозаміни машин.

«Під час надходження сигналу в регіональний центр авіаслужби МНС по телефону «101» протягом 20 хвилин до вертольота прибудуть рятувальник зі щипцями й болгаркою та лікар-реаніматор із реанімаційним набором. Вертоліт із постраждалим зустрічатиме реанімобіль або ж він сідатиме біля базових лікарень. Причому з повітря реаніматор дасть лікарні інформацію про характер травм, щоб там могли підготувати операційну, підібрати кров потрібної групи й потрібних фахівців», - пояснив Є.ЧЕРВОНЕНКО схему роботи. За його словами, так можна буде охопити майже всю Україну.

Є.ЧЕРВОНЕНКО обіцяє, що власникам вертольотів компенсують витрати на пальне й частково моторесурс.

«Це все одно дешевше, ніж купувати за кошти держави вертольоти вартістю 5-7 млн. євро кожен. Джерела фінансування ми шукаємо. Це будуть частково державні кошти, а також добродійні внески. Рятувати будемо безкоштовно. Витрати будуть у 4-5 разів менші, ніж при використанні державних Мі-8 через економніші витрати пального», - сказав Є.ЧЕРВОНЕНКО.

Як зазначають у МНС, через 10 днів у Чернігівській області почнеться реалізація узгодженого з Міністерством охорони здоров`я та місцевою обладміністрацією пілотного проекту. Наступний на черзі – Київ, потім Дніпропетровськ і Львів.