Міністр юстиції України Олександр ЛАВРИНОВИЧ підтримує ініціативу Президента України Віктора ЮЩЕНКО ввести кримінальну відповідальність за заперечення Голодомору.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку О.ЛАВРИНОВИЧ висловив сьогодні журналістам у Києві.

«Моя особиста позиція полягає в тому, що це має бути, і це потрібно зробити так, щоб це акцептувалося з громадянами», - сказав О.ЛАВРИНОВИЧ.

Відео дня

На його думку, введення кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору має здійснюватися планомірно. «Це потрібно зробити так, щоб люди самі стали співучасниками цього процесу. І фінальне рішення, яке буде прийнято в парламенті, має бути логічним і не викликати опору людей в такій дуже важливій, чутливій, загальнонаціональній темі, яка є трагічною», - додав він.

Міністр юстиції підкреслив, що тема Голодомору є питанням української єдності. «І це ні в якому випадку не може бути темою для протистояння», - зазначив О.ЛАВРИНОВИЧ.

Як повідомляв УНІАН, 28 листопада 2006 року Верховна Рада України V скликання прийняла закон «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні», внесений Президентом України Віктором ЮЩЕНКО з урахуванням поправок, запропонованих головою ВР Олександром МОРОЗОМ.

В.ЮЩЕНКО в своєму законопроекті пропонував визначити, що Голодомор 1932-1933 років в Україні є геноцидом української нації. Водночас за пропозицією О.МОРОЗА слово нація було замінене на слово народ.

Також за пропозицією О.МОРОЗА з президентського законопроекту була виключена норма, яка передбачала адміністративну відповідальність за публічне заперечення Голодомору 1932-1933 років в Україні.

23 березня 2007 року Президент подав у Верховну Раду законопроект про внесення змін в Кримінальний кодекс України, в якому пропонував встановити кримінальну відповідальність за публічне заперечення Голодомору 1932-33 років в Україні і Голокосту.

Законопроектом передбачено покарання за таке заперечення у вигляді штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян або двох років ув’язнення. За ці дії, здійснені службовцем або повторно, передбачено чотири роки в`язниці.

23 жовтня В.ЮЩЕНКО заявив, що запропонує парламенту VI скликання встановити кримінальну відповідальність за заперечення Голодомору і Голокосту.