Український інтернет-простір вразила новина про те, що група хлопаків, які переїхали з Івано-Франківська до Києва, вирішила відчути смак дорослого життя і влаштовувала дикі алковечірки. "Але хто не грішив такими розвагами в молодості?",- запитаєте ви. Звичайно, багато хто, але в їхньому випадку тільки алкоголем все не обмежувалося. Молодики, неабияк напоївши запрошених дівчат і накачавши їх транквілізаторами Ксанакс, знущалися з них, безпорадних.

Зрозуміло, що така поведінка хлопців шокує і викликає лють. Але яким же було розчарування багатьох, хто побачив коментарі під відео зі знущаннями з дівчат у відключці. Виявляється, що представники сильної статі, які запросили їх, діяли цілком нормально, а ось дівиці – ті ще шль**дри. Так, саме так думають багато інтернет-користувачів.

Погодьтеся, в цій історії з п'яними вечірками є багато нюансів, що викликають питання, - від того, чому дівчата не писали заяви до поліції, до того, чи не було все це способом похайпувати й "набити" кількість дописників. Але незаперечним залишається одне: ніхто не має права торкатися вас без дозволу, жодному персонажу не дозволено знімати інтимні відео з вашою участю і потім "зливати" їх у мережу.

Відео дня

А тепер розберімось, чому за будь-яких розкладів винні повинні понести покарання. А ще відповімо на питання, яке зачепило багатьох: звідки "розплодилося" стільки прихильників організаторів алкорозваг, переконаних, що дівчата винні самі.

Цю історію "прокачали" в мережі медійні особи та почали тегати поліцію. Інтернет ряснів постами про те, що:

  • найкращий вихід - відправити хлопаків-любителів алковечірок на фронт;
  • юнаків потрібно жорстко провчити, відправити до в'язниці та покарати там подібним способом;
  • дівчат неправильно виховали: мовляв, вони приїхали до хлопців не чай пити, знали, що там буде; компанія хлопців теж не на бал прийшла, тому звинувачувати їх у такій поведінці безглуздо.
  • ці дівиці продають себе на OnlyFans, такі пройшли через багато чого і багатьох, їх зовсім не шкода;
  • вся ця історія - хайп заради набивання дописників для цих хлопців і поповнення армії шанувальників для дівчат.

Щодо пропозиції відправити згаданих юнаків на фронт – чесно кажучи, дуже сумнівна користь там буде від них. ЗСУ потрібні мотивовані бійці, а не ті, хто отримав повістку як покарання. Та ще й ці "хлопчики", які звикли, судячи з їхнього контенту, до розкішного життя. Вони заревуть, потрапивши в окопи.  До речі, організаторам цих п'яних розваг вручили повістки. Знаєте, про що це свідчить, якщо вони таки потраплять на фронт? Про те, що ми самі вбиваємо такими випадками престиж власної армії. Служба в ЗСУ - це не покарання. Хочете покарати цих виродків - роботи з відновлення наших зруйнованих міст вистачає, припахайте їх!

Зануримося в справжнє "пекло" і спробуємо пояснити, звідки взялося стільки прихильників думки "дівчата самі приїхали - самі винні"

Двом організаторам трешу із сексуальним підтекстом загрожує до 7 років в'язниці, їм вже оголосили підозри за поширення порнографії. І якщо ви в таборі тих, хто бажає хлопцям бути зґвалтованими за ґратами, то поспішаємо остудити ваш запал. Головне завдання ув'язнення - не випустити звідти озлоблену і морально вбиту істоту, а людину, яка усвідомила свою провину.

А тепер зануримося в справжнє "пекло" і спробуємо пояснити, звідки взялося стільки прихильників думки "дівчата самі приїхали – самі винні". Ви можете дуже добре знати людину (як вам здається), але якщо вона накачає вас різною поганню без вашого відома, а потім почне знімати ваші принади на відео, ґвалтувати вас, скажіть, будь ласка, хто буде винен? Жертва чи ґвалтівник?

Ви можете дуже добре знати людину (як вам здається), але якщо вона накачає вас різною поганню без вашого відома, а потім почне знімати ваші принади на відео, ґвалтувати вас, скажіть, будь ласка, хто буде винен?

Чому у багатьох коментаторів, які вважають винними саме дівчат, аргументи одні й ті ж: вони самі напилися, вони знали куди їхали, вони – пропащі, тому заслуговують такого ставлення. У них завжди знайдуться відмовки, мовляв, жінка сама спровокувала (наприклад, одягом), спокусила, напилася і сама "дала". А потім, як часто стверджують ґвалтівники, передумавши, представниця слабкої статі, звинувачує їх, нещасних, в такому страшному злочині – зґвалтуванні, бажаючи очорнити їхню бездоганну репутацію або витягти для себе якусь вигоду.

Витоки такої поведінки та виправдань подібних дій потрібно шукати в сім'ї й школі. Перше - батьки не розповідали своєму чаду, що торкатися до кого-небудь без дозволу не можна. Мені далеко ходити не потрібно: мої сестри з 7 років знають "правило трусиків": до них не повинен ніхто торкатися в тих місцях тіла, які закриті спідньою білизною, самі вони теж не повинні цього робити щодо кого-небудь. Ваша дитина повинна відчувати межі інших людей, як і власні. І якщо цього немає, десь ви щось "прохлопали", засоромилися, не вважали за потрібне поговорити про це. Але це - мегаважливо.

У пострадянському просторі тема статевого виховання в школах довгий час ігнорувалася, зараз такі уроки є, починаючи з початкових класів. Спочатку дитину вчать відсторонятися від неприйнятних дотиків і повідомляти про це дорослим, у старших класах – як протистояти сексуальному насильству. Хочеться згадати мою школу, де вчитель фізкультури, коли ми приходили в лосинах на його уроки, жартував, що через таких, як ми, в посадках навколо стадіону сидять онаністи. Погані жарти, м'яко кажучи. Почувши кілька разів подібні "аргументи" і "озброївшись" ними, інтернет-персонажі строчать потім гнівні коментарі на адресу дівчат в стилі "сама спровокувала".

Ще один пазл у цьому "феномені" прихильників теорії, що в насильстві винна жертва, - інтернет, яким би дивним це не здавалося. Ось такі юнаки з Івано-Франківська знімають відео, як вони тусуються, як сунуть пальці в вагіни дівчат в несвідомому або напівсвідомому стані, а на тій стороні екрана - тисячі охочих подивитися такий контент (судячи з кількості їхніх дописників і числа переглядів роликів). Багато хто заходить на їхні сторінки, щоб не тільки насолодитися записами, а й поскролити коментарі, після прочитання яких у деяких людей з нестійкою психікою і неправильним вихованням формується думка, що багато в чому винна сама жертва. І таких - полчища, як показали коменти під постами про згадані алковечірки.

Переконані в тому, що в насильстві винні самі дівчата, пишуть, що їхні профілі знайшли на OnlyFans. І що? Хіба це дає кому-небудь право вважати їх річчю, з якою можна зробити що завгодно? Невже дівчина, яка заробляє на життя таким способом, повинна бути принижена ось так, без її згоди? Ви знайшли в її прайсі перелік таких послуг - зйомки у "відключці", засовування пальців в її вагіну без її чіткого дозволу на це? Відповідь на всі ці питання – "ні". І дуже шкода, що ці юнаки не усвідомили цього. І дуже прикро, що в коментарях під знятим ними контентом купа їхніх прихильників-відморозків, які мислять примітивно.

Переконані в тому, що в насильстві винні самі дівчата, пишуть, що їхні профілі знайшли на OnlyFans. І що?

Хочеться звернути увагу на ще один момент: дівчата, які пережили насильство, не мовчіть. Адже тільки так ви зможете перервати низку сексуальних злочинів свого кривдника. Ви могли бути не першою його жертвою, але можете стати останньою, якщо наважитеся заявити про це до поліції.

І наостанок: сподіваємося, багато хто зробить правильні висновки після цього скандалу: в сексуальному насильстві завжди винен ґвалтівник, а не жертва.

Ольга Робейко