Ілюстрація REUTERS

Група компаній "Метінвест" вкладе 30 мільйонів євро в будівництво в Маріуполі першого в Україні приватного технічного вузу "Метінвест політехніка".

Про це повідомляли прес-служба компанії.

Зазначимо, університет "Метінвест Політехніка" був заснований в червні 2020 року групою компаній "Метінвест". Його основними цілями стали поява в Україні вищої освіти європейського рівня і розвиток нового формату вищої освіти в країні. Університет спеціалізуватиметься на навчанні студентів, які обрали для себе технічні спеціальності, нині затребувані на ринку праці. При цьому найкращі студенти гарантовано отримають робоче місце на підприємствах "Метінвесту", а також додаткові фінансові та інші мотивації.

Відео дня

Університетський комплекс розташується в центрі Маріуполя на проспекті Миру, 105 а, позаду площі Свободи. Вже в 2022 році тут з'явиться вся необхідна для навчання і комфортного життя студентів інфраструктура – навчальний корпус, гуртожиток, спортивний комплекс і парк.

Дизайн-проект навчального корпусу розроблений нідерландським бюро MASA Architects архітектора Хірокі Мацуури. У 12-поверховому корпусі загальною площею близько 11 тисяч кв. м розмістяться 15 лабораторій, конференц-зала на 400 осіб, лекційні аудиторії, сучасна технічна бібліотека, аудиторії для вивчення комп'ютерних наук. Будівля університету буде побудована за найсучаснішими технологіями зі сталі "Метінвесту".

На цій же ділянці з'явиться 6-поверховий гуртожиток для студентів загальною площею близько 6 тисяч кв. м. у проекті передбачена блокова система кімнат, де в кожному блоці на дві-три кімнати буде своя кухня-їдальня і санвузол. У гуртожитку також заплановані тренажерний і фітнес-зали, медкабінет і пральня. В університетському містечку також буде свій спортивний комплекс і парк, які будуть відкриті для всіх жителів Маріуполя.

На даний момент проводяться підготовчі роботи до запуску університету – формується штат, який вже налічує 11 докторів і 22 кандидати наук, розробляються навчальні програми, з міжнародними партнерами узгоджуються умови по обладнанню лабораторій, домовляється про їх залучення в освітню роботу. При цьому для викладання у виші залучаються вчені та практики з Німеччини, Польщі, Португалії, а також українські педагоги з інших вузів і фахівці з "Метінвесту". 

Крім того, "Метінвест Політехніка" створює колаборації з провідними вузами України. Зокрема, в червні 2021 року університет уклав меморандум про співпрацю з Київським політехнічним інститутом імені Ігоря Сікорського. Спільно виші готуватимуть бакалаврів, магістрів та науковців у сфері металургії та гірничої справи. Зокрема, студенти "Метінвест Політехніки" зможуть навчатися в КПІ, а студенти КПІ отримають можливість проходити практику на підприємствах "Метінвесту", щоб максимально відповідати сучасним вимогам бізнесу, а стажування на виробництві для викладачів КПІ допоможуть їм краще розбиратися в сучасних технологіях. У довгостроковій перспективі в планах вузів – формування наукових шкіл, створення науково-практичного хабу, вихід на міжнародні наукові майданчики та реалізація програм подвійних дипломів.

Як повідомляв УНІАН, перший набір студентів до гірничо-металургійного університету "Метінвест Політехніка" запланований на вересень 2022 року.