Також, за даними слідства, заступник командувача флоту проводив "допити" захоплених українських офіцерів / фото УНІАН

Прокурори Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора України повідомили про підозру контр-адміралу, заступнику командувача Чорноморського флоту Військово-морського флоту Збройних сил Російської Федерації.

Як повідомило УНІАН джерело у правоохоронних органах, йдеться про Валерія Кулікова, який у 2013 році у званні контр-адмірала указом президента Росії Володимира Путіна був призначений заступником командувача Чорноморським флотом.

У 2017 році Кулікова звільнили з військової служби, і до вересня 2020 року він був членом Ради Федерації Федеральних зборів Російської Федерації від виконавчої влади Севастополя, після чого як кандидат від "Єдиної Росії" переміг на довиборах у Законодавчі збори Севастополя.

Відео дня

Тепер в Україні Кулікова підозрюють у пособництві в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність держави, підбурюванні до вчинення державної зради та пособництві у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110, ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України), розповіли у прес-службі Офісу генпрокурора.

"У ході досудового розслідування встановлено, що з 20 по 25 березня 2014 року під час активної фази окупації Криму підозрюваний відкрито та зухвало підбурював військовослужбовців і керівний склад штабу Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України до вчинення державної зради, а саме до переходу на бік ворога в період збройного конфлікту. При цьому він обіцяв миттєве підвищення зарплат та кар'єрне зростання, а також погрожував застосуванням військовослужбовцями ЗС РФ фізичного насильства та зброї", - повідомили в Офісі генпрокурора.

Окрім того, за даними слідства, заступник командувача флоту проводив "допити" захоплених українських офіцерів, які утримувалися на гауптвахті ЧФ РФ, підбурюючи їх до державної зради.

Читайте такожКерівникам "Українського вибору" Медведчука повідомили про підозри в держзрадіТриває досудове розслідування, яке здійснюється слідчими Головного слідчого управління СБУ.

Окупація Криму Росією

  • Росія окупувала український Крим, увівши на півострів своїх військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.
  • 18 березня 2014 року у Кремлі був підписаний так званий "договір" про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.
  • Країни Заходу не визнали анексію Криму і ввели санкції проти Росії.
  • Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.
  • Після окупації Криму Росія проводить регулярні військові навчання на півострові та в акваторії Чорного моря, а також завозить військову техніку, зокрема, системи протиповітряної оборони. У Генштабі України дії російських військових у Криму називають незаконними.
  • Генасамблея ООН у грудні 2019 року ухвалила резолюцію, що закликає Росію вивести свої війська з анексованого Криму і припинити тимчасову окупацію території України.
  • У березні 2021 року Президент України Володимир Зеленський затвердив Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя.