Декретна відпустка 2021 Україна / фото ua.depositphotos.com

Декретна відпустка – справжній порятунок для мами або інших родичів дитини, адже без нього дуже важко доглядати за новонародженим. Розбираємося, як оформити декрет в 2021 році, як він впливає на трудовий стаж і на яку суму декретних можна розраховувати. 

Як оформити декретну відпустку

Якщо декретну відпустку бере мама дитини, їй потрібно отримати медичний висновок у лікаря. Його потрібно надати роботодавцю.

Жінки, оформлені як ФОП, крім лікарняного листа також повинні надати довідку про сплату ЄСВ і відкрити рахунок для декретних виплат. Безробітні жінки і студентки повинні надати довідку з місця навчання або служби зайнятості в регіональне відділення праці та соціального захисту.

Відео дня

Перелік документів для роботодавця для оформлення декрету:

  • заява про надання відпустки;
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • довідка з місця роботи матері про те, що вона приступила до роботи в умовах повного робочого часу, до закінчення відпустки по догляду за дитиною;
  • документ, що підтверджує родинні зв'язки (по можливості).

Види декретної відпустки

Діна Москалець, інспектор відділу кадрів

У поняття "декретна відпустка" можна включити відпустку по вагітності та пологах (власне листок непрацездатності, або, як ще кажуть – лікарняний на період вагітності та пологах), відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і відпустку по догляду з дитиною, яка потребує домашнього догляду (згідно з медичним висновком на те лікарів). Останній можна використовувати після настання дитині трьох років до, найчастіше, виконання шести років.

Декретна відпустка та страховий стаж

Як повідомляє Діна Москалець, до страхового стажу входять тільки два види відпустки – по вагітності та пологах і по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. По третьому виду відпустки, а саме по догляду з дитиною, яка потребує домашнього догляду – немає. Якщо лікарняний оплачується, то два інших види "декретної" відпустки – ні. Однак у всіх трьох випадках за працівником зберігається посада і оклад, що діяв на момент виходу в декрет.

Як довго триває декретна відпустка

Лікарняний на період вагітності та пологів працівниці зазвичай в медичному закладі оформляють з 30-го тижня вагітності. У випадках ускладнень його або можуть оформити раніше, або навпаки, продовжити на термін 14 календарних днів додатково (наприклад, в разі складних пологів).

Читайте такожКабмін визначився з умовами декретної відпустки для чоловіківДекретний в більшості випадків триває 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів). Мами, які народжують двійню або більше дітей, або мали важкі пологи, можуть розраховувати на 140 днів декрету.

Термін роботи на підприємстві жодним чином не впливає на право працівниці піти в декрет. Влаштувавшись на підприємство і пропрацювавши на ньому хоча б один день, можна відбути в декрет. Оплата лікарняного на період вагітності та пологів проводиться одноразово однією сумою за всі зазначені в ньому 126 календарних днів непрацездатності.

Підприємство, на якому працює працівниця, ініціює звернення до Фонду соціального страхування у вигляді пакету документів та заяви-розрахунку, після чого Фонд, пропрацювавши звернення, протягом 10 календарних днів зобов'язаний оплатити лікарняний працівниці. Однак іноді оплата може затримуватися на строк до двох місяців.

Розмір декретних виплат

Для розрахунку розміру виплат офіційний заробіток жінки за останні 12 місяців ділять на кількість відпрацьованих днів. Такою буде оплата за один день декрету. Також законом встановлено максимальний і мінімальний розмір декретних виплат за місяць: 90000 гривень і 6000 гривень відповідно у 2021 році.

Для безробітних жінок мінімальний розмір виплат встановлено на рівні 25% від прожиткового мінімуму, тобто з 1 липня 2021 року – 2635 гривень, а з 1 грудня 2021 року – 2749 гривень.

За даними Фонду соцстрахування, середній розмір декретних за день становить 280 гривень.