Ділки з Полтавщини постачали до Росії обладнання для ЗРК, з яких вона обстрілює Україну

Служба безпеки України заблокувала у Полтавській області схему нелегального постачання до Росії товарів критичного експорту, в тому числі спецобладнання для виробництва зенітно-ракетних комплексів С-300.

Як повідомляє прес-центр СБУ, до організації оборудки причетний керівник місцевого підприємства-виробника алмазного інструменту та його спільник, що має підконтрольний бізнес на території країни-агресора.

Зазначається, що фігуранти налагодили механізм прихованого переправлення продукції, яка використовується також підприємствами військово-промислового комплексу країни-агресора.

Відео дня

Як поінформували в спецслужбі, серед "замовників" товару були представники Курського електроапаратного заводу, до якого відправляли інструментарій для виробництва енергозахисних систем на об’єктах військово-морського флоту РФ.

"Також ділки контактували з московським підприємством "НПП Торий", яке виготовляє комплектуючі для російських зенітно-ракетних комплексів С-300 та С-400. У результаті комплексних заходів співробітники СБУ запобігли вивезенню до Росії понад 100 одиниць нової партії товару. За даними слідства, для реалізації оборудки ділки спочатку відправляли продукцію своїм спільникам до однієї з країн Південного Кавказу. Звідти "посилки" переправляли на адресу підконтрольної комерційної структури в РФ", - мовиться у повідомленні.

В СБУ зазначили, що в результаті обшуків у виробничих та офісних приміщеннях фігурантів виявлено документи із доказами злочинних дій, печатки підконтрольних фігурантам російських компаній, які займалися реалізацією продукції на території РФ, а також бойові припаси до автомата Калашникова.

Наразі обом зловмисникам повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність), а директору підприємства ще додатково – за ч. 1 ст. 263 КК України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу.

Викриття колаборантів в Україні

У Миколаєві правоохоронці затримали місцевого жителя, який підробляв таксистом та коригував повітряні атаки окупантів на цивільну інфраструктуру. Саме за його наведенням ворог здійснив ракетний удар по житловій багатоповерхівці у Миколаєві восени 2022 року, внаслідок чого загинули 8 мирних жителів, у тому числі дитина.

У Києві Служба безпеки України викрила адміністратора Telegram-каналу пропагандистки ворога Тетяни Монтян, яка публічно виправдовує збройну агресію РФ. Ним виявився 46-річний киянин, який особисто знайомий з Монтян ще з 2014 року, а згодом навіть балотувався до Київської міськради 8-го скликання від її політсили.

Вас також можуть зацікавити новини: