Мінвідновлення оскаржить рішення скандального суду про блокування ліквідації схем заробітку на моряках / фото ua.depositphotos.com

Колишні члени Державної кваліфікаційної комісії Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків, яка була ліквідована як неефективний орган, через суд блокують ліквідацію корупційної схеми, яка раніше приносила десятки тисяч доларів цим чиновникам.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав віце-прем’єр і голова Мінвідновлення Олександр Кубраков.

За його словами, екс-чиновники подали 31 позов проти Адміністрації судноплавства, спрямовані на блокування роботи Адміністрації із втілення постанови Уряду №1499 щодо прозорого механізму дипломування моряків.

Відео дня

"Боротьбу за прозору та зрозумілу систему дипломування моряків наша команда веде вже не перший місяць. Ця боротьба натикається на відчайдушний спротив тих, хто багато років будував корупційні схеми на моряках. Разом з Адміністрацією судноплавства та за підтримки міжнародних партнерів  ми розпочали реформувати процес дипломування моряків для ліквідації корупції та приведення його до міжнародних стандартів та практик. У грудні минулого року Уряд прийняв постанову №1499, яка забезпечує прозорий механізм дипломування та приводить законодавство у відповідність до міжнародних конвенцій" , - написав Кубраков.

За його словами, у всіх позовах єдина мета - "заборонити Адміністрації судноплавства перебудовувати систему, повернути корупційну ланку через блокування постанови Уряду №1499 та продовжувати заробляти на моряках".

"Команда пройшла кілька судових інстанцій, 12 позовів залишились без розгляду. Але знайшовся суддя, який своїм рішенням поставив під питання реформу дипломування. Це Балаклицький А.І., суддя сумнозвісного Київського окружного адміністративного суду, який за порушення норм процесуального права та незаконні рішення на користь третіх осіб багато разів був відсторонений від правосуддя", - додав віце-прем’єр.

За його словами, саме цей суддя постановив ухвалу у справі №320/17353/23, яким зупинив прозорий процес дипломування та фактично заборонив пов’язану з цим діяльність Адміністрації судноплавства. "Ми не згодні з таким рішенням і обов’язково подамо апеляцію. Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи. Це означає, що Адміністрація судноплавства на деякий час припиняє здійснювати послуги з дипломування моряків, що визначені постановою Уряду від 30.12.2022 №1499.  Ми будемо боротися та відстоювати інтереси українських моряків. Дипломування моряків буде побудовано без корупціонерів, з використанням онлайн інструментів та кращих міжнародних практик", - підкреслив Кубраков.

Він також додав, що за півроку реформування команда Адміністрації налагодила роботу Державної кваліфікаційної комісії моряків в Києві та Одесі. Моряки отримали більше 2000 тисяч кваліфікаційних документів в прозорий та законний спосіб, іспити складаються виключно з використанням визнаного у всьому світі тестування CES 6.0. Готуються  до запуску сервіси для моряків через портал "Дія".