Полтавська область разом з Одеською та Києвом досі не провела повну декомунізацію і в центрі низки міст майорять радянські ідоли.

Наприклад, у селі Новоселівка донині стоїть пам'ятник одному з організаторів голодомору Григорію Петровському. Із нього зняли табличку і вже три роки називають "невідомо ким". У санаторії Власівки заховався пам'ятник Володимиру Леніну. А в Лубнах пам'ятник Василю Чапаєву лише перефарбували в інший колір, про це йдеться в сюжеті ТСН.

Селище Новоселівка нині прославилося своїм монументом - дядько з тростиною в окулярах, якого місцевий сільський голова офіційно назвав пам'ятником "невідомо кому". Так посадовець відповів на запит громадських активістів. Водночас, як свідчать документи, це пам'ятник Григорію Петровському і його буцімто зруйнували у 2016 році.

Місцеві мешканці ж кажуть, що в них немає сумніву у тому, що це монумент організатору Голодомору. І зізнаються, що раніше навіть колгосп був імені Петровського. 

Читайте такожЖукова і 25-ї Чапаєвської дивізії: мер Одеси захотів повернути "декомунізованим" вулицям колишні назви

Активіст Вадим Позняков зауважує, що пам'ятник ще й небезпечний, оскільки може сам впасти.

У селищі Власівка на території санаторію зачаївся останній Ленін Полтавщини. Директор санаторію Микола Безпалий переконує, що на його територію заходити не можна, адже карантин. Сам директор закладу переконує, що монумента немає.

Селищний голова Сергій Іванович каже, що Ленін на території санаторію все ж є, але він нібито музейний експонат. А радянський герб на будівлі клубу обіцяє побороти, але вже після карантину.

У Лубнах, де ще п'ять років тому активісти хотіли повалити монумент Василю Чапаєву, нині лише перефарбували його. За словами місцевих, закон виконати не можуть, бо це монумент особливого місцевого значення. Водночас, пропонують перевести кам'яних ідолів до нещодавно створеного музею тоталітарного режиму, який розташований поруч у Путивлі.