В Україні триває мобілізація / фото УНІАН

Адвокат Ростислав Кравець відповів на одне з поширених питань під час мобілізації в Україні - про граничний вік перебування на військовій службі.

Законом "Про військовий обов'язок і військову службу" чітко передбачена окрема стаття 22, яка і встановлює граничний вік перебування на військовій службі, пояснив адвокат у своєму YouTube-каналі.

"Для кого він встановлюється? І звертаю увагу, в чому тут дуже важливий момент при мобілізації: у разі, якщо у вас вже сплив цей граничний вік, вас не можуть залучати на військову службу, якщо ви її не проходите. Тобто ви одразу повинні про це заявити у центрах комплектування", - каже Кравець.

Він наголосив, що вас не мають права примушувати проходити військово-лікарську комісію щодо визнання придатності до військової служби у разі, якщо граничний вік перебування на військовій службі у вас скінчився.

Законодавством України передбачено граничний вік перебування на військовій службі з врахуванням наявності чи відсутності контракту, а також особливого періоду. Перевищення цього віку є підставою для відмови у мобілізації навіть на час воєнного стану.

Граничний вік перебування на військовій службі встановлюється:

  • для військовослужбовців рядового, молодшого сержантського, старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, - до 45 років;
  • для військовослужбовців старшого сержантського, старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, - до 50 років;
  • для військовослужбовців вищого сержантського старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, - до 55 років;
  • для військовослужбовців молодшого офіцерського складу - це молодший лейтенант, лейтенант, старший лейтенант - до 45 років.

Адвокат каже, якщо ви закінчили військову кафедру, у вас є звання офіцер запасу, ви перебуваєте на військовому обліку до 45 років. 

"Якщо ви не проходите військову службу, якщо ви просто офіцер запасу, то строк перебування на військовій службі у вас - 45 років. Вас повинні не залучати до військово-лікарських комісій, а повинні зняти з військового обліку", - заявив Кравець.

Він додав, що ви можете піти на військову службу, якщо ви офіцер запасу, вам більше ніж 45 років і ви не уклали контракт, тільки за власним бажанням.

Мобілізація в Україні

Нагадаємо, що під час мобілізації призивати на військову службу можуть усіх військовозобов'язаних українців віком від 18 до 60 років, якщо вони не мають законних підстав для отримання відстрочки або виключення з військового обліку.

На час дії воєнного стану в Україні військовозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїздити за межі країни, та є винятки

Вас також можуть зацікавити новини: